Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser do kawy? Przygotuj kultowy tort waflowy przepisu babci Ani Starmach. Piszinger z masą kajmakową i masą kakaową z dodatkiem koniaku to ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.
Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przygotujemy je błyskawicznie, a efekt zawsze zachwyci wszystkich gości. Jednym z moich ulubionych deserów jest kultowy piszinger.
Piszinger przepisu babci Ani Starmach jest deserem perfekcyjnym i prostym. Torcik waflowy wychodzi za każdym razem, a przełożony dwiema pysznymi masami smakuje obłędnie. Masę kajmakową przygotujmy tradycyjnie z mleka skondensowanego.
Masę kakaową również zróbmy według tradycyjnego przepisu, z dodatkiem żółtek, masła i oryginalnego kakao. Do ciemnej masy dodajmy odrobinę koniaku, który wzmocni smak czekolady i sprawi, że torcik będzie jeszcze lepszy.
Przepis na piszinger, czyli tort waflowy
Składniki:
10 dużych wafli
czekolada deserowa
Składniki na masę kajmakową:
puszka mleka skondensowanego
Składniki na masę kakaową:
150 g cukru
kostka masła
2 żółtka
60 g oryginalnego kakao
2 łyżki koniaku
Jak zrobić piszinger według przepisu babci Ani Starmach?
Przygotuj kajmak: puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka, wlej wodę na 3/4 wysokości puszki, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny, następnie otwórz puszkę i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę kakaową: w rondelku rozpuść masło z cukrem, odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj również kakao i koniak i ponownie mieszaj do połączenia wszystkich składników i zgęstnienia masy.
Wafle smaruj na zmianę masą z mleka skondensowanego i masą kakaową i układaj je, żeby powstał torcik. Ostatni wafel również posmaruj przygotowaną masą i udekoruj startą czekoladą deserową, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie wyśmienity deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis Ani Starmach na rozpływające się w ustach brownie. Podaj je do kawy, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa
Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy
Źródło: facebook.pl/Anna Starmach