Smakosze.pl Przepisy Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
canva/los_angela, Getty Images

Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Czeka was prawdziwa eksplozja smaku, bo ciasto wprost rozpływa się w ustach i jest pyszne. Będzie doskonałą odmianą od typowych, wielkanocnych wypieków.

Na wielkanocnym stole zwykle stawiamy drożdżową babę. Pięknie wygląda, ale też lubimy jej tradycyjny smak. Jednak z ciasta drożdżowego można przygotować nie mniej efektowny, wielkanocny wypiek. Jest nim wieniec, który można nadziać pysznym farszem lub dżemem. My sięgnęliśmy jednak po aromatyczne, mrożone maliny i białą czekoladę.

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 50 dag mąki

  • 10 dag masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

na nadzienie:

  • 50 g słodkiej śmietanki

  • 100 g białej czekolady

  • 200 g mrożonych malin

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 5 dag spłatkowanych migdałów

Przygotowanie drożdżowego wieńca

Do połowy letniego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, a także cukier, sól, jajko, żółtko, resztę ciepłego mleka oraz prawie całe stopione masło.

Ręcznie lub mikserem z hakowymi mieszadłami wyrób gładkie ciasto drożdżowe. Oprósz je mąką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na nadzienie w rondelku zagotuj śmietankę. Wsyp do niej kawałki czekolady, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź.

Maliny rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz z mąką ziemniaczaną.

Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je 3/4 czekolady, a potem malinami. Posyp spłatkowanymi migdałami.

Ciasto zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z niego wieniec, łącząc ze sobą oba końce. Odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto ponacinaj ozdobnie nożyczkami, posmaruj resztą stopionego masła. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 190 st. C.

Wieniec wystudź, posmaruj go odłożoną, rozpuszczoną czekoladą. Możesz go dodatkowo posypać spłatkowanymi migdałami.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babę drożdżową , a także na ciasto drożdżowe bez wyrastania .

maliny
maliny

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojadelicja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy