Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudna babka wielkanocna z dodatkiem suszonych owoców. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Cudna babka wielkanocna z dodatkiem suszonych owoców. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Cudna babka wielkanocna z dodatkiem suszonych owoców
canva/lenakorzh

Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków i z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Warto urozmaicić klasykę i przyrządzić ją z suszonymi owocami. Ożywią one prosty wypiek i sprawią, że nabierze charakteru. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej propozycji o zniewalającym zapachu i bogatej konsystencji.

Babka wielkanocna z suszonymi owocami i orzechami, która pachnie korzennymi przyprawami, jest nietuzinkową propozycją na nadchodzące święta Wielkiej Nocy. Jeżeli zastanawialiście się, czy da się przyrządzić bardziej oryginalny wypiek niż specjał siostry Anastazji lub rarytas z dodatkiem majonezu to już znacie odpowiedź. Aromatyczny wypiek spodoba się każdemu.

Przepis na babkę wielkanocną z suszonymi owocami

Do zrobienia ciasta wykorzystajcie formę o średnicy 22 cm.

Składniki:

  • 300 ml mleka

  • 42 g świeżych drożdży piekarskich

  • 150 g masła

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii

  • 200 g cukru

  • 3 duże jaja

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • 100 g migdałów w słupkach

  • 75 g rodzynek

  • 75 g suszonych moreli

  • 3 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:

200 ml mleka podgrzewamy w rondelku. Mieszamy je z pozostałą ilością tego płynu — chcemy osiągnąć temperaturę na poziomie 36 stopni Celsjusza. Drożdże kruszymy i wsypujemy do nabiału wraz z 1 łyżką cukru. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.

Masło siekamy, łączymy je z mąką pszenną, solą i pozostałym cukrem, a następnie mieszamy z drożdżowym zaczynem. Wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto, w trakcie wsypując przyprawy. Naczynie z ciastem przykrywamy i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie podwoi ono swoją objętość.

Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy je. Morele kroimy w kostkę, a następnie łączymy je z rodzynkami i likierem. Wsypujemy łyżkę mąki oraz ostudzone migdały. Kompozycję dodajemy do wyrośniętego ciasta, a po wymieszaniu przenosimy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Odstawiamy jeszcze na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy babkę około 50 minut. Pod koniec możemy przykryć wierzch folią aluminiowa, aby się nie przypalił. Wyjmujemy i studzimy. Babkę wielkanocną możemy posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.

Suszone owoce podkręcą smak babki wielkanocnej
Suszone owoce podkręcą smak babki wielkanocnej

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram