Cudna babka wielkanocna z dodatkiem suszonych owoców. Pokochasz ją od pierwszego kęsa
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków i z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Warto urozmaicić klasykę i przyrządzić ją z suszonymi owocami. Ożywią one prosty wypiek i sprawią, że nabierze charakteru. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej propozycji o zniewalającym zapachu i bogatej konsystencji.
Babka wielkanocna z suszonymi owocami i orzechami, która pachnie korzennymi przyprawami, jest nietuzinkową propozycją na nadchodzące święta Wielkiej Nocy. Jeżeli zastanawialiście się, czy da się przyrządzić bardziej oryginalny wypiek niż specjał siostry Anastazji lub rarytas z dodatkiem majonezu to już znacie odpowiedź. Aromatyczny wypiek spodoba się każdemu.
Przepis na babkę wielkanocną z suszonymi owocami
Do zrobienia ciasta wykorzystajcie formę o średnicy 22 cm.
Składniki:
300 ml mleka
42 g świeżych drożdży piekarskich
150 g masła
600 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii
200 g cukru
3 duże jaja
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
100 g migdałów w słupkach
75 g rodzynek
75 g suszonych moreli
3 łyżki likieru amaretto
Przygotowanie:
200 ml mleka podgrzewamy w rondelku. Mieszamy je z pozostałą ilością tego płynu — chcemy osiągnąć temperaturę na poziomie 36 stopni Celsjusza. Drożdże kruszymy i wsypujemy do nabiału wraz z 1 łyżką cukru. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Masło siekamy, łączymy je z mąką pszenną, solą i pozostałym cukrem, a następnie mieszamy z drożdżowym zaczynem. Wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto, w trakcie wsypując przyprawy. Naczynie z ciastem przykrywamy i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie podwoi ono swoją objętość.
Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy je. Morele kroimy w kostkę, a następnie łączymy je z rodzynkami i likierem. Wsypujemy łyżkę mąki oraz ostudzone migdały. Kompozycję dodajemy do wyrośniętego ciasta, a po wymieszaniu przenosimy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy babkę około 50 minut. Pod koniec możemy przykryć wierzch folią aluminiowa, aby się nie przypalił. Wyjmujemy i studzimy. Babkę wielkanocną możemy posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: kuchnialidla