Najszybsze na świecie ciasto drożdżowe bez wyrastania
Ciasta drożdżowe są niezwykle smaczne i efektowne. Ich przygotowanie bywa jednak czasochłonne. Z naszym nowym przepisem przyrządzicie je wyjątkowo szybko. Pomija on etap wyrastania ciasta, a przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Spróbujcie i cieszcie się smakiem delikatnego drożdżowego z jabłkiem już dziś. Dodatkowo nie musicie czekać na jego wyrośnięcie!
Kuchnia polska obfituje w pyszne wypieki. Wśród najpopularniejszych z pewnością znajdują się szarlotka i sernik. Drożdżowe jednak równie często gości na naszych stołach, uświetniając różne święta czy towarzysząc popołudniowej kawie. Dodatek owoców sprawi, że nabierze ono charakteru. Jabłka z cynamonem sprawdzą się doskonale.
Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrastania
Składniki na ciasto:
600 g mąki
90 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
5 łyżek cukru
3 jaja
8 łyżek oleju
opakowanie cukru waniliowego
600 g jabłek
4 łyżki cukru do obsypania owoców
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
po 50 g cukru i masła
Przygotowanie:
Masło ogrzewamy. Zagniatamy je palcami z cukrem i mąką, aż do uzyskania delikatnej kruszonki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Obsypujemy je cukrem i cynamonem.
Odstawiamy na bok na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrami, a następnie wlewamy mleko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dłonią, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wyjdzie dość luźne, lecz nie należy do niego dosypywać mąki. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej uformowane ciasto. Układamy na nim jabłka i posypujemy kruszonką.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub posmarowane odrobiną masła. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycająca surówka z kapusty Tomasza Strzelczyka. Sos zaskoczy każdego
Niesamowity patent siostry Anastazji na sernik kalifornijski
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram