Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze na świecie ciasto drożdżowe bez wyrastania

Najszybsze na świecie ciasto drożdżowe bez wyrastania

Ciasto drożdżowe z jabłkami
canva/Pronina_Marina

Ciasta drożdżowe są niezwykle smaczne i efektowne. Ich przygotowanie bywa jednak czasochłonne. Z naszym nowym przepisem przyrządzicie je wyjątkowo szybko. Pomija on etap wyrastania ciasta, a przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Spróbujcie i cieszcie się smakiem delikatnego drożdżowego z jabłkiem już dziś. Dodatkowo nie musicie czekać na jego wyrośnięcie!

Kuchnia polska obfituje w pyszne wypieki. Wśród najpopularniejszych z pewnością znajdują się szarlotka i sernik. Drożdżowe jednak równie często gości na naszych stołach, uświetniając różne święta czy towarzysząc popołudniowej kawie. Dodatek owoców sprawi, że nabierze ono charakteru. Jabłka z cynamonem sprawdzą się doskonale.

Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrastania

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki

  • 90 g drożdży

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 5 łyżek cukru

  • 3 jaja

  • 8 łyżek oleju

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 600 g jabłek

  • 4 łyżki cukru do obsypania owoców

  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki

  • po 50 g cukru i masła

Przygotowanie:

Masło ogrzewamy. Zagniatamy je palcami z cukrem i mąką, aż do uzyskania delikatnej kruszonki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Obsypujemy je cukrem i cynamonem.

Odstawiamy na bok na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrami, a następnie wlewamy mleko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dłonią, aż powstanie jednolita masa.

Ciasto wyjdzie dość luźne, lecz nie należy do niego dosypywać mąki. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej uformowane ciasto. Układamy na nim jabłka i posypujemy kruszonką.

Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub posmarowane odrobiną masła. Smacznego.

Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe będzie też smaczne z dżemem malinowym

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis