Smakosze.pl Przepisy Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków
canva/Dar1930, Getty Images

Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa sama w sobie ma bardzo intensywny smak - w końcu dodaje się do niej kiszone ogórki. Podsmażenie ich na maśle przed wrzuceniem do zupy sprawia, że ta uzyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.

Zupa ogórkowa jest prawdopodobnie tak samo popularna, jak zupa pomidorowa czy rosół, dlatego tak dużą wagę przypisujemy jej, jako klasyce. Można ją jednak ulepszyć za sprawą smażenia ogórków.

Podczas smażenia zachodzi reakcja Maillarda, dzięki której ogórki mają o wiele intensywniejszy, a zarazem ciekawszy smak. Warto tego wypróbować, czym z pewnością zachwycisz całą rodzinę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborną zupę ogórkową

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu. Składniki:

  • Żeberka wieprzowe 500 gramów

  • 3 litry wody

  • 3 marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • majeranek

  • 3 ząbki czosnku

  • 8 średnich ziemniaków

  • 8 sporych ogórków kiszonych

  • ½ szklanki wody z ogórków kiszonych

  • Sól, pieprz

  • ½ szklanki śmietany 18%

Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.

Ogórki zetrzyj na tarce. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż ogórki, aż nabiorą delikatnego brązowego koloru. Do zupy wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę pyrki. Gotuj je do miękkości.

Gdy kartofle będą miękkie, wrzuć starte i podsmażone ogórki, dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz siekanym koperkiem. Dodaj do niej wodę z ogórków i gotuj przez 5 minut. Zahartowaną śmietanę wlej do zupy. Smacznego.

Zupa ogórkowa

Źródło: canva/Aneta_Gu, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Prześlij przepis

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy