Smakosze.pl
Maślaki

pixabay/krzysztofniewolny

Czy można jeść maślaki bez obierania?

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Maślaki są łatwymi do znalezienia grzybami w polskich lasach, dlatego wielu decyduje się na ich zebranie. Czy można jeść je jednak bez obierania? Okazuje się, że niestety trzeba obrać je ze skórki - jest kwaśna i wytwarza śluz nie do strawienia przez człowieka.

Maślaki nie są wybierane jednak jako pierwszy - najczęściej wkłada się je do koszyka wtedy, kiedy zabraknie w lesie lepszych gatunków. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich.

Głównym powodem, dla którego ludzie nie chcą obierać maślaków, jest żmudna praca, jaką się wtedy wykonuje. Skórka jest lepka i przykleja się w niewygodny sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy obieranie maślaków jest konieczne?

Zjedzenie maślaków ze skórką w dużej ilości może wywołać nawet zasklepienie jelit, co wymaga interwencji medycznej. Dzieję się tak, ponieważ śluz wytwarzany przez skórkę na kapeluszach jest niejadalny.

Sama skórka ma nieprzyjemnie gorzki smak, który negatywnie może wpłynąć na gotowane danie - przechodzi ono gorzkim smakiem i staje się niesmaczne.

Kaszanka

Jak przyrządzić kaszankę?

CZYTAJ DALEJ

Z powodu gęstego śluzu do grzyba przyklejają się najróżniejsze zanieczyszczenia jak ziemia, igły czy drobne gałązki. Dlatego każdy z okazów trzeba dokładnie wyczyścić, co najwygodniej wykonać za pomocą obierania.

Jak obierać maślaki?

Skoro wszyscy zdają sobie już sprawę, że obieranie tych grzybów jest jednym z ważniejszych aspektów ich gotowania, warto wiedzieć jak tego dokonać.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Najwygodniej jest obierać je pod bieżącą wodą, która spłukiwać będzie śluz wytworzony przez skórkę. Podważając skórkę od krawędzi kapelusza, będzie można zrywać skórkę dużymi płatami, co ułatwi cały proces.

Grzyby

Źródło: canva/graffoto8, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >