Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść maślaki bez obierania?
Adam Moskal
Adam Moskal 26.08.2021 02:00

Czy można jeść maślaki bez obierania?

Maślaki
pixabay/krzysztofniewolny

Maślaki są łatwymi do znalezienia grzybami w polskich lasach, dlatego wielu decyduje się na ich zebranie. Czy można jeść je jednak bez obierania? Okazuje się, że niestety trzeba obrać je ze skórki - jest kwaśna i wytwarza śluz nie do strawienia przez człowieka.

Maślaki nie są wybierane jednak jako pierwszy - najczęściej wkłada się je do koszyka wtedy, kiedy zabraknie w lesie lepszych gatunków. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich.

Głównym powodem, dla którego ludzie nie chcą obierać maślaków, jest żmudna praca, jaką się wtedy wykonuje. Skórka jest lepka i przykleja się w niewygodny sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy obieranie maślaków jest konieczne?

Zjedzenie maślaków ze skórką w dużej ilości może wywołać nawet zasklepienie jelit, co wymaga interwencji medycznej. Dzieję się tak, ponieważ śluz wytwarzany przez skórkę na kapeluszach jest niejadalny.

Sama skórka ma nieprzyjemnie gorzki smak, który negatywnie może wpłynąć na gotowane danie - przechodzi ono gorzkim smakiem i staje się niesmaczne.

Z powodu gęstego śluzu do grzyba przyklejają się najróżniejsze zanieczyszczenia jak ziemia, igły czy drobne gałązki. Dlatego każdy z okazów trzeba dokładnie wyczyścić, co najwygodniej wykonać za pomocą obierania.

Jak obierać maślaki?

Skoro wszyscy zdają sobie już sprawę, że obieranie tych grzybów jest jednym z ważniejszych aspektów ich gotowania, warto wiedzieć jak tego dokonać.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Najwygodniej jest obierać je pod bieżącą wodą, która spłukiwać będzie śluz wytworzony przez skórkę. Podważając skórkę od krawędzi kapelusza, będzie można zrywać skórkę dużymi płatami, co ułatwi cały proces.

Grzyby
undefined

Źródło: canva/graffoto8, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby