Smakosze.pl Przepisy Wyborna sałatka z buraków na zimę - idealna do drugiego dania
vkuslandia, Getty Images Pro

Wyborna sałatka z buraków na zimę - idealna do drugiego dania

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Warto przygotować teraz buraki na zimę, aby w czasie chłodnych dni mieć zapas warzyw z lata. Niżej prezentujemy przepis na buraczki do słoika, w formie pysznej sałatki. Taki dodatek do obiadu znacznie poprawi jego smak.

Sałatka z buraków nie ma sobie równych w kontekście obiadowych dodatków. Jej intensywny, słodko-kwaśny smak w połączeniu z silną barwą sprawiają, że ciężko oprzeć się przed dołożeniem jej na talerz.

Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności. Z tego powodu każdy może zabrać się za jej gotowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę z buraków do słoików

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • niecałe pół szklanki cukru - około 115 g

  • niecałe pół szklanki octu spirytusowego 10 %

  • 1 łyżka soli kamiennej - około 20 g

Zacznij od dokładnego umycia buraków pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do garnka. Zalej je zimną wodą do tego poziomu, aby je przykryć. Zakryj garnek i gotuj warzywa do całkowitej miękkości.

Obierz buraki ze skórki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wsyp do nich cukier, sól kamienną i wlej ocet spirytusowy. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Mieszankę przełóż do wyparzonych oraz dokładnie wyczyszczonych szklanych słoiczków. Poddaj słoiki pasteryzacji i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Buraki w słoikach
undefined

Źródło: canva.com/natabene

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy