Smakosze.pl Przepisy Wyborna zupa pomidorowa Tomasza Strzelczyka. Podaje ją z uwielbianym mięsem
canva/MiloszGuzowski; Screen zdjęcia z profilu Facebook Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

Wyborna zupa pomidorowa Tomasza Strzelczyka. Podaje ją z uwielbianym mięsem

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa jest prawdziwą klasyką, wobec której mało kto jest w stanie odmówić kolejnej porcji. Tomasz Strzelczyk opracował własną wersję tej pysznej zupy, którą podaje z pulpetami wieprzowymi. Taki dodatek deklasuje ryż i makaron, ponieważ wybornie smakuje i pięknie wygląda zalany gęstym wywarem.

Zupa pomidorowa wcale nie musi być jedzona jedynie z ryżem czy makaronem, co udowodnił Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie. Opisał go w swojej książce kucharskiej "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni".

Przygotowanie całości zajmuje odrobinę czasu, jednak efekt jest tego wart. Podając zupę pomidorową do stołu, zachwycisz wszystkich obecnych, a ich talerze staną się puste już po kilku chwilach.

Przepis na zupę pomidorową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 l wody

  • warzywa z 1 włoszczyzny

  • 3 cebule

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 gałązki lubczyku

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • śmietana

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od obrania włoszczyzny, umycia jej pod bieżącą wodą i wrzucenia do garnka. Zalej ją 2 l wody, dodaj lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, 2 opalone cebule, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Gotuj zupę przez 1,5 h.

Do miski włóż zmielone mięso, wbij do niego jajko, dodaj bułkę tartą, zmiażdżony i obrany czosnek, posiekaną 1 cebulę, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj masę, uformuj z niej pulpety i obtocz je w mące.

Po 1,5 h gotowaniu wywaru wyłów warzywa, dodaj do niego cukier do smaku, koncentrat pomidorowy oraz pulpeciki. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec zabiel zupę śmietanką i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz powody, dla których warto jeść zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.

Pulpety

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni; T. Strzelczyk; wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy