Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Aromatyczny farsz z dodatkiem ziół sprawia, że mielone są jeszcze smaczniejsze. Podaj je z ulubionymi dodatkami i stwórz wyborny obiad dla całej rodziny.
Mielone z farszem z pieczarek, pietruszki i sera przygotujesz w bardzo prosty sposób, a danie posmakuje wszystkim bardziej niż tradycyjne mielone. Kotlety mielone z pieczarkami i serem podaj z ziemniakami lub ziemniaczanym puree . W daniu nie może również zabraknąć buraczków, mizerii lub ogórków kiszonych. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Mięso dopraw ziołami prowansalskimi i dokładnie je wyrób, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a wieprzowina rozpulchniła. Rozbite mięso jest bardziej soczyste i ma o wiele lepszy smak. Składniki na farsz zetrzyj na tarce i dopraw do smaku natką pietruszki.
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Składniki dla 3-4 osób:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
czerstwa bułka pszenna
-
mleko
-
duże jajko
-
pół łyżeczki soli
-
pieprz
-
łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na farsz:
-
pół kostki sera żółtego
-
250 g pieczarek
-
natka pietruszki
-
cebula
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
masło
-
olej rzepakowy
-
bułka tarta
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem?
Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, odstaw, posiekaj drobno cebulę. Mięso mielone wymieszaj z cebulą, kajzerką, jajkiem, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Przygotuj farsz: zetrzyj na tarce pieczarki, posiekaj cebulę i pietruszkę.
Na maśle zeszklij cebulkę z natką, następnie dodaj grzyby, całość oprósz solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj starty na tarce ser i wymieszaj.
Weź małą porcję przygotowanego wieprzowiny, rozbij je lekko, włóż farsz z pieczarek, przykryj mięsem i uformuj kotlety. Całość obtocz dokładnie w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym po kilka minut z każdej strony na złoty kolor , podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ lisaaMC Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu
-
Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień
-
Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu
Źródło: przyslijprzepis