Smakosze.pl Przepisy Wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Nikt się im nie oprze
canva/YelenaYemchuk

Wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Nikt się im nie oprze

5 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na lekkie, pyszne danie? Przygotuj wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Są delikatne, o ciekawym smaku i z pewnością nikt się im nie oprze. Zrobisz je dosłownie w pół godziny. Naleśniki podaj na przykład z bitą śmietaną lub kulką lodów i sezonowymi owocami.

Jeśli nie masz ochoty na długie pichcenie obiadu, przygotuj naleśniki. Może nie wszyscy będą zadowoleni z tak lekkiej potrawy, jednak wcale nie musi być ona mało sycąca. Wszystko zależy od tego, czym nadziejesz naleśniki. Jeśli więc masz np. mięso z rosołu, zrób z niego farsz dla bardziej głodnych. A tym, którzy wolą coś lekkiego, zaserwuj naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Wszyscy będą zadowoleni.

Dziś proponujemy małą odmianę naleśnikowego smaku. Dodajcie do ciasta pół na pół mleko i piwo. Dzięki temu naleśniki będą puszyste, lekkie i o ciekawym smaku. Jakim? To zależy, po jakie piwo sięgniesz. Jeśli wolisz gorzkawe, chmielowe wybierz piwo jasne. Gdy słodkawe, sięgnij po piwo ciemne. Możesz też użyć piwa smakowego i bezalkoholowego.

Przepis na naleśniki z piwem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 łyżki stopionego masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka piwa np. smakowego, ciemnego

  • szczypta soli

  • olej

Przygotowanie naleśników na piwie

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, stopione masło i szczyptę soli. Wlej mleko i piwo i rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto odstaw na ok. 30 minut, aby skrobia dobrze skleikowała. Dzięki temu naleśniki nie będą się rozrywać w czasie smażenia.

Patelnię rozgrzej, przy pomocy pędzelka posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.

Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu jeden na drugim, aby nie obeschły.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na szybkie naleśniki Ani Starmach , a także na naleśniki bananowe .

piwo
piwo

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy