Wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Nikt się im nie oprze
Masz ochotę na lekkie, pyszne danie? Przygotuj wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Są delikatne, o ciekawym smaku i z pewnością nikt się im nie oprze. Zrobisz je dosłownie w pół godziny. Naleśniki podaj na przykład z bitą śmietaną lub kulką lodów i sezonowymi owocami.
Jeśli nie masz ochoty na długie pichcenie obiadu, przygotuj naleśniki. Może nie wszyscy będą zadowoleni z tak lekkiej potrawy, jednak wcale nie musi być ona mało sycąca. Wszystko zależy od tego, czym nadziejesz naleśniki. Jeśli więc masz np. mięso z rosołu, zrób z niego farsz dla bardziej głodnych. A tym, którzy wolą coś lekkiego, zaserwuj naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Wszyscy będą zadowoleni.
Dziś proponujemy małą odmianę naleśnikowego smaku. Dodajcie do ciasta pół na pół mleko i piwo. Dzięki temu naleśniki będą puszyste, lekkie i o ciekawym smaku. Jakim? To zależy, po jakie piwo sięgniesz. Jeśli wolisz gorzkawe, chmielowe wybierz piwo jasne. Gdy słodkawe, sięgnij po piwo ciemne. Możesz też użyć piwa smakowego i bezalkoholowego.
Przepis na naleśniki z piwem
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
4 łyżki stopionego masła
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka piwa np. smakowego, ciemnego
-
szczypta soli
-
olej
Przygotowanie naleśników na piwie
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, stopione masło i szczyptę soli. Wlej mleko i piwo i rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto odstaw na ok. 30 minut, aby skrobia dobrze skleikowała. Dzięki temu naleśniki nie będą się rozrywać w czasie smażenia.
Patelnię rozgrzej, przy pomocy pędzelka posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.
Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu jeden na drugim, aby nie obeschły.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na szybkie naleśniki Ani Starmach , a także na naleśniki bananowe .
Źródło zdjęcia: canva/rzoze19
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: pysznosci