Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie naleśniki Ani Starmach. Pysznie i bez wysiłku

Szybkie naleśniki Ani Starmach. Pysznie i bez wysiłku

Szybkie naleśniki Ani Starmach
canva/u_aitkr8xo, Pixabay ; GRZELAK MARIUSZ/East News

Naleśników nie odmówi żaden smakosz. Sięgając po przepis Ani Starmach nie tylko przygotujecie je wyjątkowo szybko, ale też uzyskacie niezwykle delikatny smakołyk, który spodoba się wszystkim domownikom. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej.

Naleśniki występują w wielu pysznych odsłonach. Przygotowanie najlepszego farszu jednak nie pomoże, jeśli wyjdą nam one grube, twarde i ciasto będzie się rwało. Z niezawodną recepturą Ani Starmach przygotujecie specjał bez niespodzianek. Kilka prostych składników wystarczy, by w niewielkim czasie stworzyć bazę do wielu dań. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienite naleśniki według Ani Starmach

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 150 ml wody

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • olej lub masło klarowane (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski wbijamy jajko. Wsypujemy cukier, jeśli chcemy przyrządzić naleśniki na słodko. Dodajemy sól, dwie łyżki mąki oraz podobną ilość wody i mleka.

Miksujemy składniki, a gdy się połączą, stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i płyny, nie przerywając mieszania. Na koniec wlewamy płynne masło. Całość łączymy, uzyskując gładką masę. Odstawiamy ją na pół godziny, by odpoczęła.

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli nie mamy takiej z nieprzywierającą powłoką, dodajemy nieco oleju lub masła klarowanego. Ciasto wylewamy chochlą, a gdy zacznie odchodzić od brzegów, obracamy.

Powinno być już z jednej strony zrumienione. Powtarzamy smażenie po drugiej stronie i podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami masy. Tak przygotowane naleśniki możecie podać z dowolnym farszem.

Niezwykle smaczne będą z serem białym i truskawkami, które obecnie są w sezonie. Jeżeli nie dodaliście do ciasta cukru, naleśniki sprawdzą się jako baza do przygotowania smacznych krokietów np. z mięsem. Smacznego.

Naleśniki na słodko można podać też z mandarynką czy pomarańczą
Naleśniki na słodko można podać też z mandarynką czy pomarańczą

Źródło zdjęcia: canva/RitaE, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps