Smakosze.pl
Szybkie naleśniki Ani Starmach

canva/u_aitkr8xo, Pixabay ; GRZELAK MARIUSZ/East News

Szybkie naleśniki Ani Starmach. Pysznie i bez wysiłku

3 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśników nie odmówi żaden smakosz. Sięgając po przepis Ani Starmach nie tylko przygotujecie je wyjątkowo szybko, ale też uzyskacie niezwykle delikatny smakołyk, który spodoba się wszystkim domownikom. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej.

Naleśniki występują w wielu pysznych odsłonach. Przygotowanie najlepszego farszu jednak nie pomoże, jeśli wyjdą nam one grube, twarde i ciasto będzie się rwało. Z niezawodną recepturą Ani Starmach przygotujecie specjał bez niespodzianek. Kilka prostych składników wystarczy, by w niewielkim czasie stworzyć bazę do wielu dań. Spróbujecie?

Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem

Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite naleśniki według Ani Starmach

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 150 ml wody

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • olej lub masło klarowane (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski wbijamy jajko. Wsypujemy cukier, jeśli chcemy przyrządzić naleśniki na słodko. Dodajemy sól, dwie łyżki mąki oraz podobną ilość wody i mleka.

Miksujemy składniki, a gdy się połączą, stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i płyny, nie przerywając mieszania. Na koniec wlewamy płynne masło. Całość łączymy, uzyskując gładką masę. Odstawiamy ją na pół godziny, by odpoczęła.

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli nie mamy takiej z nieprzywierającą powłoką, dodajemy nieco oleju lub masła klarowanego. Ciasto wylewamy chochlą, a gdy zacznie odchodzić od brzegów, obracamy.

Powinno być już z jednej strony zrumienione. Powtarzamy smażenie po drugiej stronie i podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami masy. Tak przygotowane naleśniki możecie podać z dowolnym farszem.

Niezwykle smaczne będą z serem białym i truskawkami, które obecnie są w sezonie. Jeżeli nie dodaliście do ciasta cukru, naleśniki sprawdzą się jako baza do przygotowania smacznych krokietów np. z mięsem. Smacznego.

Naleśniki na słodko można podać też z mandarynką czy pomarańczą

Naleśniki na słodko można podać też z mandarynką czy pomarańczą

Źródło zdjęcia: canva/RitaE, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >