Szybkie naleśniki Ani Starmach. Pysznie i bez wysiłku
Naleśników nie odmówi żaden smakosz. Sięgając po przepis Ani Starmach nie tylko przygotujecie je wyjątkowo szybko, ale też uzyskacie niezwykle delikatny smakołyk, który spodoba się wszystkim domownikom. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej.
Naleśniki występują w wielu pysznych odsłonach. Przygotowanie najlepszego farszu jednak nie pomoże, jeśli wyjdą nam one grube, twarde i ciasto będzie się rwało. Z niezawodną recepturą Ani Starmach przygotujecie specjał bez niespodzianek. Kilka prostych składników wystarczy, by w niewielkim czasie stworzyć bazę do wielu dań. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite naleśniki według Ani Starmach
Składniki:
200 ml mleka
150 ml wody
200 g mąki pszennej
1 jajo
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
olej lub masło klarowane (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na małej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski wbijamy jajko. Wsypujemy cukier, jeśli chcemy przyrządzić naleśniki na słodko. Dodajemy sól, dwie łyżki mąki oraz podobną ilość wody i mleka.
Miksujemy składniki, a gdy się połączą, stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i płyny, nie przerywając mieszania. Na koniec wlewamy płynne masło. Całość łączymy, uzyskując gładką masę. Odstawiamy ją na pół godziny, by odpoczęła.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli nie mamy takiej z nieprzywierającą powłoką, dodajemy nieco oleju lub masła klarowanego. Ciasto wylewamy chochlą, a gdy zacznie odchodzić od brzegów, obracamy.
Powinno być już z jednej strony zrumienione. Powtarzamy smażenie po drugiej stronie i podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami masy. Tak przygotowane naleśniki możecie podać z dowolnym farszem.
Niezwykle smaczne będą z serem białym i truskawkami, które obecnie są w sezonie. Jeżeli nie dodaliście do ciasta cukru, naleśniki sprawdzą się jako baza do przygotowania smacznych krokietów np. z mięsem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/RitaE, Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: haps