Smakosze.pl Przepisy Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera
canva/-slav-

Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierogi są tradycyjnym, polskim daniem. Zwykle je gotujemy, jednak nadają się też do pieczenia. Wtedy świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako przekąska ciepła lub zimna. Dziś podamy wam przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera. Smakują naprawdę wybornie.

Pierogi z wody są doskonałe na obiad, ale pierogi smażone lub pieczone można zaserwować na przekąskę. Pomyśl o nich, przygotowując domową imprezę, bo łatwo można je odgrzać, a i na zimno smakują wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli podasz je z pikantnym, czerwonym barszczem.

Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

Składniki:

na farsz:

  • 40 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 5 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • 1 żółtko

Przygotowanie pierogów

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Mąkę wsyp do miski, wlej stopione masło, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wlewaj stopniowo wodę i mieszaj, aż składniki się połaczą. Wyrób gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Na każdy nałóż trochę pieczarek i startego, żółtego sera. Dokładnie zlep brzegi.

Pierogi ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temp. 190 st. C.

Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na pierogi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pierogi z ciasta francuskiego , a także na pierogi z farszem w meksykańskim stylu .

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy