Wyborne pieczone ziemniaki według Karola Okrasy
Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników.
Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele.
Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone ziemniaki Karola Okrasy
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
szklanka gęstej śmietany
-
1 wędzony pstrąg
-
150 g twarogu
-
100 g sera dojrzewającego
-
50 g masła
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia kartofli i osuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Pokrój je na plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż je na folii aluminiowej, którą wcześniej należało nasmarować masłem. Zawiń ją i włóż do żaru ogniska na 35-40 minut.
Do miski wrzuć śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę. Dopraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Z ryby wyjmij ości. Upieczone kartofle wyjmij z folii i posmaruj sosem serowym oraz kawałkami pstrąga. Jeśli nie masz pod ręką ogniska, zwykły piekarnik również się nada. Smacznego.
Źródło: canva.com/john shepherd, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla.pl