Smakosze.pl Przepisy Wyborne pieczone ziemniaki według Karola Okrasy
canva.com/Lesyy, Getty Images Pro; TRICOLORS/East News

Wyborne pieczone ziemniaki według Karola Okrasy

13 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników.

Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele.

Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone ziemniaki Karola Okrasy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • szklanka gęstej śmietany

  • 1 wędzony pstrąg

  • 150 g twarogu

  • 100 g sera dojrzewającego

  • 50 g masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia kartofli i osuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Pokrój je na plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż je na folii aluminiowej, którą wcześniej należało nasmarować masłem. Zawiń ją i włóż do żaru ogniska na 35-40 minut.

Do miski wrzuć śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę. Dopraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Z ryby wyjmij ości. Upieczone kartofle wyjmij z folii i posmaruj sosem serowym oraz kawałkami pstrąga. Jeśli nie masz pod ręką ogniska, zwykły piekarnik również się nada. Smacznego.

Pieczony ziemniak
undefined

Źródło: canva.com/john shepherd, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy