Smakosze.pl Produkty Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
YouTube/@ThePotThickens

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

30 września 2023

Ta potrawa może wprowadzić w kulinarny błąd. Wszystko dlatego, że smakuje i wygląda jak kurczak. Jednak kurczakiem nie jest. W ogóle nie zawiera mięsa. Podpowiadamy, że zrobicie ją w swojej kuchni z produktu, który macie.

Smakuje jak kurczak, ale nim nie jest

Czy próbowaliście kiedyś potrawy, która smakowała jak znane wam danie lub produkt, a potem okazywała się, że nim nie jest? Takie zaskoczenia w kuchni są jak najbardziej możliwe. Można zjeść potrawę, która smakuje i wygląda jak kurczak, ale tym kurczakiem nie jest. Czy zawiera mięso?

Okazuje się, że choć smakuje jak kurczak, to żadnego mięsa w nim nie znajdziesz. Nie ma ani grama mięsa. Jednak białka ma co niemiara. Z powodzeniem też może zastąpić mięso . Być może nawet się nie zorientujecie, że mięsa nie jecie.

seitan
Canva/zkruger
To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

Seitan, czyli zamiennik mięsa

Produkt, który smakuje jak kurczak, ale wspomnianym kurczakiem nie jest, to seitan. Jest to wegański produkt spożywczy, który otrzymuje się z glutenu pszennego. Seitan otrzymuje się przez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Składa się gównie z białka, z glutenu.

To substytut mięsa, który jest popularny w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Słowo seitan stworzył George Oshawa, który był japońskim twórcą diety i filozofii makrobiotycznej. Słowo seitan używa się poza Japonia, natomiast w Japonii mówi się o mięsie glutenowym. Seitan zrobicie z produktu, który każdy ma w swojej kuchni.

Jak zrobić seitan?

Składniki:

  • 4 szklanki mąki o wysokiej zawartości białka
  • około 2 ½ szklanki wody

Do mąki dodajemy mniejsze porcje wody. Wyrabiamy ciasto, tak by było miękkie. Dodajemy powoli porcje wody. Wyrabiamy 10 minut, a potem odstawiamy na 2 godziny. Ciasto musi być w wodzie .Po 2 godzinach wylewamy wodę. Ponownie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wodę przelewamy do innej miski i ponownie ciasto napełniamy wodą.

Taka czynność musi odbyć się sześciokrotnie. Potem do wody zw misce wsypujemy przyprawy: czosnek i paprykę zmieloną oraz paprykę. Dolewamy bulion, sos sojowy i maggi. Mieszamy składniki i gotujemy. Wyrobione ciasto wkładamy do garnka z przyprawami . Po godzinie ciasto wyjmujemy i przekładamy do pojemnika. Wlewamy do niego sos i wkładamy do lodówki. Danie po wyjęciu jest gotowe do jedzenia. Pisaliśmy, jak zrobić pyszne kotlety. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do udek z kurczaka.

seitan
Canva/SharafMaksumov
Dietetyk zaczął wypytywać przechodniów jak w Milionerach. Na pytaniu za 100 zł każdy by poległ
Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy