Smakosze.pl

YouTube/@Rozalskagotuje

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

30 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy robicie na obiad kotlety schabowe? W moim domu często goszczą one na stole. Robię je według wskazówek mojej babci. Dzięki temu wychodzą wyjątkowo soczyste i miękkie. Polecam ten sprawdzony i skuteczny patent na kotlety schabowe. 

Kotlety schabowe, czyli co na obiad?

Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Smaczne mięso, chrupiąca panierka i pyszne dodatki. Czego chcieć więcej na obiad? Czasem przydałoby się, by to lubiane danie obiadowe było bardziej soczyste. Niestety nie zawsze schabowe wychodzą nam tak miękkie i soczyste, jak byśmy tego chcieli.

Jednak ja mam sprawdzony patent na schabowe. To sposób mojej babci na przyrządzenie kotletów schabowych. Ważna jest tu grubość plastrów schabu. Od niej zależy efekt naszego dania. Dzięki sposobowi babci schabowe zawsze wychodzą soczyste i miękkie.

schab
 YouTube/@Rozalskagotuje
zapiekanka makaronowa

Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

CZYTAJ DALEJ

Rada babci, czyli grubość schabowych

Zależy nam, by schabowe wyszły smaczne, soczyste i mięciutkie. Jak uzyskać taki efekt? Moja babcia radziła, by plastry schabu miały odpowiednią grubość. Chodzi o to, by taki plaster miał od 2 do 3 cm grubości. Wówczas schabowy będzie miękki i bardzo soczysty.

Plastry schabu o takiej grubości musimy rozbić. Warto zrobić to przez folię spożywczą. Pamiętajmy, że nie mogą one być za bardzo rozbite. Tak przyrządzone plastry schabu staną się pysznymi i soczystymi schabowymi. 

Jak zrobić kotlety schabowe?

Składniki:

  • 2 plastry schabu
  • mąka 
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Plastry schabu tak, jak radziliśmy powinny mieć od 2 do 3 cm grubości. Rozbijamy je przez folię spożywczą. Do miski wbijamy jajko. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy sól i pieprz. 

Plaster schabu panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety schabowe powinny mieć złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, buraczkami lub kapustą zasmażaną. Pisaliśmy o schabowych jak dawniej. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do schabowych. 

schabowy
 YouTube/@Rozalskagotuje
Chleb z mięsem mielonym

Smaruję chleb mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. W moim domu wszyscy uwielbiają tę przekąskę

CZYTAJ DALEJ
Herbatniki na blok czekoladowy

Włóż herbatniki do torebki i pokrusz wałkiem. To ciasto zrobisz w chwilę, dla wielu to smak dzieciństwa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >