Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Te kotlety zawsze wychodzą pyszne soczyste dzięki 1 prostemu składnikowi

Są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Te kotlety zawsze wychodzą pyszne soczyste dzięki 1 prostemu składnikowi

Kotlety z kurczaka
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Kotlety z kurczaka zawsze wychodziły wam suche? Odpowiednie dodatki sprawią, że zapomnicie o problemie. Produkt, który warto zastosować, na pewno macie w lodówce. Bywa, że kosztuje grosze.
 

Proste i soczyste kotlety z kurczaka

Masło nie ma dobrej prasy. Niewielkie ilości tego tłuszczu potrafią jednak zdziałać cuda w nadawaniu smaku potrawom. Nie inaczej będzie w tym przepisie. Wyzwaniem stanie się rzadkie przyrządzanie potrawy.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 55 g bułki tartej
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g mrożonego masła
  • sól i pieprz ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Z kilku wymienionych wyżej składników wykonacie naprawdę smaczne danie. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Przekonajcie się jakie to proste.

Tniemy kurczaka na kotlety.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube smacznie_na_talerzu
Otworzyła słoik z ogórkami i przeżyła rozczarowanie. Wszystko przez niedopuszczalny błąd

Jak przygotować soczyste kotlety z kurczaka? Dodajcie masło

Zaczynamy od pokrojenia oczyszczonej piersi z kurczaka na plastry. Delikatnie je rozbijamy, by były cieńsze i oprószamy solą oraz pieprzem. Z cytryny wyciskamy sok i przenosimy go do miski. Łączymy go z natką pietruszki, po czym mieszanką smarujemy mięso.

Mrożone masło kroimy w cienkie słupki. Zawijamy je w przygotowanym kurczaku i zabezpieczamy. Roladki przenosimy do lodówki na 45 minut. Mąkę pszenną, bułkę tartą i jaja umieszczamy w trzech osobnych naczyniach. Te ostatnie dodatkowo roztrzepujemy przy pomocy widelca.

Schłodzone kotlety z kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.

Co podać do soczystych kotletów z kurczaka?

Do dania pasować będą zarówno warzywa przyrządzone na parze, jak i duszone. Można też pokusić się o przyrządzenie surówki warzywnej np. lekko słodkiej z marchewki i jabłka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie kotletów. Wypróbujcie koniecznie prosty patent na schabowe z kością. Być może skuszą was też nietuzinkowe siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem ananasa.

Kotlety z kurczaka z niespodzianką.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube smacznie_na_talerzu