Smakosze.pl Przepisy Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapusty
Fot. YouTube/pysznewdomu

Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapusty

23 sierpnia 2024

Marzy ci się obiad pełen smaku? Wypróbuj przepis na danie, które wygląda jak gołąbki. Jednak to tylko pozory. Apetyczny farsz nie jest zawijany w liście kapusty, a w coś zupełnie innego. Wychodzi pysznie, a smak zaskakuje każdego.

Gołąbki zawijane nie w kapustę

Gołąbki są daniem smacznym i lubianym . W prosty sposób można je przygotować na obiad i wystarczą na więcej niż jeden posiłek. Zwykle mięso mielone z ryżem zawija się w liście kapusty. Jednak przepis, który chcę polecić, polega zupełnie na czymś innym.

Przygotowuję smaczny farsz z mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Nie zawijam go tak, jak w tradycyjnych gołąbkach w liście kapusty. Pyszne nadzienie trafia do ciasta . Wychodzi danie pełne smaku, któremu tak trudno się oprzeć. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pyszne w domu.

obiad
Fot. YouTube/pysznewdomu
Napakowana witaminą D i selenem, a Polacy nią gardzą. Jedź jak najczęściej

Jak zrobić obiad a'la gołąbki?

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mąki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 1 pomidor
  • 1 papryka

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta, w które zawiniesz potem farsz. Do miski wbij jajko i rozmąć je. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj . Zagniataj i dobrze wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na 20 minut.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem farszu . Ziemniaki i cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Wlej olej, dołóż mięso mielone i dokładnie wymieszaj składniki. Teraz wróć do ciasta. Rozwałkuj je cienko i uformuj koło. Podziel na kawałki jak pizzę i na każdy kawałek nałóż porcję farszu.

Obiad lepszy od tradycyjnych gołąbków

Teraz każdy kawałek zwijaj w rulon i wierzch ciasta smaruj olejem. Smaż na patelni z olejem. Możesz to robić z dodatkiem pomidorów i papryki . Danie udusi się w warzywach i będzie pełne smaku. Mięsno-ziemniaczany farsz w cieście podbije podniebienie każdego, kto spróbuje tego dania.

Dlatego wypróbuj przepis na obiad , który zrobisz jak gołąbki. Jednak zrobisz dużo lepsze danie . Taki posiłek chętnie zjedzą mali i duzi smakosze, a do tego poproszą o dokładki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić przekąskę z majonezu i wrzątku. Podawaliśmy sposób na naleśniki lepsze od naszych polskich. Zdjęcie główne pochodzi z kanału YouTube Pyszne w domu.

obiad
Fot. YouTube/pysznewdomu
Lidl przeszedł samego siebie. Tylko dziś do wybranych zakupów dostaniesz cukier gratis
Są pełne kadmu i ołowiu, a wegetarianie jedzą je na potęgę. Unikaj jak ognia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy