Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.08.2024 17:35

Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite

naleśniki
Fot. YouTube/Tłuste Gary

Często jadamy polskie naleśniki i bardzo je lubimy. Jednak warto spróbować tego dania z jednym składnikiem, który zmieni wszystko. Taka wersja nas zachwyci i sprawi, że skusimy się na niejedną dokładkę.

Naleśniki, które uwielbiamy

Do jedzenia naleśników nikogo nie trzeba namawiać. Lubią je dzieci i dorośli. Przygotowywanie tego popularnego dania jest proste i szybkie. Smażenie może zabrać trochę czasu, ale nikomu nie sprawia trudności. Wszyscy przyzwyczajeni jesteśmy do polskich naleśników, które wychodzą dość grube.

Jednak warto poznać sposób rodem z Francji na to pyszne danie. Takie naleśniki zachwycają smakiem i lekkością. Są do tego niesamowicie cienkie. Wszystko dlatego, że dodaje  się do nich dużo masła. Wychodzą aksamitne i tak dobre, że polubimy je bardziej od polskich naleśników. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne naleśniki.

naleśniki
Fot. Canva/vinicef
Przekrój w pół i zostaw w ogrodzie. Usuniesz wszystkie ślimaki

Jak zrobić naleśniki z masłem?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie dania zacznij od przesiania mąki do miski i wymieszania jej z solą. Wlej schłodzone mleko i wodę. Dodaj też partiami ostudzone roztopione masło. Wbij jajka i zmiksuj dokładnie składniki.

Patelnię lekko natłuść masłem. Na gorącą nalewaj porcję ciasta naleśnikowego. Smaż na złoty kolor. Naleśniki będą cieniutkie i nie musisz smażyć ich z dwóch stron. Wystarczy smażenie tylko po jednej stronie, a wyjdą pysznie.

Naleśniki cieniutkie i pełne smaku

Polskie naleśniki z reguły robimy dość grube. Jednak warto skorzystać z tego przepisu, bo dzięki niemu wyjdą bardzo cienkie. Takie naleśniki smażymy krótko i zaraz podajemy. Są niezwykle delikatne i lekkie.

Swój smak i konsystencję zawdzięczają roztopionemu masłu, które dodaje się do ciasta. Polecam każdemu ten przepis rodem z Francji. Wychodzi wyborne danie, któremu trudno się oprzeć. Pisaliśmy też o tym, jak przygotować sałatkę z kaszą gryczaną. Radziliśmy, jak zrobić efektowne różyczki z ziemniaków.

naleśniki
Fot. Canva/DAPA Images

Źródło: haps.pl