Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.08.2024 18:19

Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

sztuczka
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT

Jeśli lubisz ciekawe przepisy, to ten właśnie jest dla ciebie. Wystarczy, że wrzucisz majonez do wrzątku, a już wkrótce powstanie pyszne danie z apetycznym farszem. Pieczenie nigdy nie było tak proste i przyjemne.

Majonez do wrzątku, czyli super sztuczka

Zgłodniałeś i zastanawiasz się co wrzucić na przysłowiowy ruszt? W takim razie pora poznać sztuczkę, która odmieni twoje gotowanie. Bardzo ją sobie chwalę i każdemu polecam. Wystarczy wziąć majonez i wrzucić go do wrzątku. Potem trafi tam też mąka.

Dzięki niej zrobisz ciasto, które nadziejesz apetycznym farszem. Zrobiony z ziemniaków i sera żółtego będzie idealny do tej przekąski. Upieczone smakołyki zachwycą każdego, kto po nie sięgnie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

danie
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite

Jak zrobić ciasto z farszem?

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 ½ szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na głęboką patelnię. Dodaj majonez i wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Składniki wymieszaj i cały czas podgrzewaj, przy okazji mieszając. Gdy ciasto stanie się gęste, ugniataj je i przełóż do miski.

Teraz zajmij się farszem. Ugotowane i przestudzone ziemniaki wyłóż do oddzielnej miski. Dokładnie je rozgnieć, posól i dodaj masło. Składniki wymieszaj i farsz odstaw. Wróć do ciasta. Podziel je na 10 mniejszych części. Każdą z części wyrabiaj, rozpłaszcz i nałóż porcję farsz. Ciastu nadaj owalny kształt.

Sztuczka, która daje pyszny efekt

Gotowe porcje ciasta smaż 1 minutę z każdej strony w głębokim oleju, aż stanie się rumiane. Następnie wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Taką przekąskę z farszem z ziemniaków możesz podać z sosem jogurtowym.

Będzie idealna na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Mięciutkie i jednocześnie chrupiące ciasto z pysznym farszem będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Wszystko dzięki sztuczce, z której warto skorzystać. Majonez wrzucony do wrzątku daje naprawdę smaczne efekty. Pisaliśmy o przepisie Jaśka Kuronia na zupę fasolową. Informowaliśmy o tym, gdzie w Warszawie youtuber zjadł śniadanie z a jedyne 6 zł. 

danie
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT