Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa zupa ogórkowa od Anny Lewandowskiej. Wielki domowy przysmak
TRICOLORS/East News, canva/Waldemar Pietrzak

Wyjątkowa zupa ogórkowa od Anny Lewandowskiej. Wielki domowy przysmak

6 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś zrobić na obiad? A może wyjątkową zupę od Anny Lewandowskiej? Ten wielki domowy przysmak jej córki Klary, odznacza się lekkością i wyrazistym smakiem. Zupę robi się dosyć szybko, jest pożywna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z pewnością warto jej spróbować.

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty smak, a dzięki temu, że zwykle gotuje się ją na mięsie, jest też bardzo pożywna. Większość osób dodaje do niej ziemniaki, choć są i tacy, którzy lubią ją jeść z makaronem.

Przepis Anny Lewandowskiej na zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3 ziemniaki

  • ok. 1 l wody

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 3-4 kiszone ogórki

  • 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy ogórkowej

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj na małym ogniu.

Pierś kurczaka opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z listkami laurowymi, ziarnami ziela, odrobiną soli i pieprzu. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do gotującej się zupy. Wlej też do niej płyn z kiszonych ogórków, całość gotuj 5-8 minut.

Jogurt rozmieszaj z chochlą gorącego wywaru, wlej do zupy, wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy Anny Lewandowskiej. Poznajcie jej recepturę na placki ziemniaczane , a także na chleb z kaszy gryczanej .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/igorr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy