Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze
canva/HandmadePictures

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

17 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

,,Kokosowa śnieżynka" przepisu siostry Anastazji to idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się również jako eleganckie ciasto podczas większych uroczystości i spotkań. Warstwowy deser przełożony trzema różnymi masami smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej.

Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów na dania główne, desery i ciasta. Wszystkie wypieki przygotowywane według jej receptury smakują wyśmienicie i wyglądają przepięknie. Specjalnością siostry Anastazji są ciasta warstwowe, przekładane pysznymi kremami o różnych smakach, które w połączeniu dają niesamowity efekt.

Ciasto kokosowe siostry Anastazji to aż trzy placki, a każdy z nich przełożony jest innym kremem. Masa budyniowa, masa mleczna z galaretką cytrynową i podsmażone wiórki kokosowe to rewelacyjne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować.

Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto warstwowe od siostry Anastazji- tu poznasz przepis na ciasto ,,puszek" z migdałami i kajmakiem, jest idealne do kawy.

Przepis siostry Anastazji na ,,kokosową śnieżynkę"

Składniki na 3 blaty ciasta:

  • 9 jajek

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • kostka miękkiego masła

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę mleczną:

  • puszka mleka skondensowanego

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • opakowanie galaretki cytrynowej

Składniki na masę kokosową:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka masła

Jak zrobić "kokosową śnieżynkę" przepisu siostry Anastazji?

Na początku przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Do masy dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Z przygotowanej porcji ciasta upiecz 3 placki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz placki przez 30 minut.

Zrób masę budyniową: do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i dodaj, gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestygnięcia. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem.

Zrób masę mleczną: galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki, aby stężała, następnie pokrój ją w kostkę. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, mleko skondensowane ubij mikserem.

Dodaj żelatynę i miksuj chwilę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj łyżką. Zrób masę kokosową: masło rozpuść, następnie dodaj cukier i wiórki kokosowe i przesmaż całość na wolnym ogniu.

Przełóż ciasto: na 1 blat ciasta wyłóż 3/4 masy budyniowej, przykryj drugim ciastem. Blat wysmaruj masą mleczną i ponownie przykryj ciastem. Na górę wyłóż masę kokosową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, smacznego.

Wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/ Savany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy