Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze
,,Kokosowa śnieżynka" przepisu siostry Anastazji to idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się również jako eleganckie ciasto podczas większych uroczystości i spotkań. Warstwowy deser przełożony trzema różnymi masami smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej.
Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów na dania główne, desery i ciasta. Wszystkie wypieki przygotowywane według jej receptury smakują wyśmienicie i wyglądają przepięknie. Specjalnością siostry Anastazji są ciasta warstwowe, przekładane pysznymi kremami o różnych smakach, które w połączeniu dają niesamowity efekt.
Ciasto kokosowe siostry Anastazji to aż trzy placki, a każdy z nich przełożony jest innym kremem. Masa budyniowa, masa mleczna z galaretką cytrynową i podsmażone wiórki kokosowe to rewelacyjne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować.
Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto warstwowe od siostry Anastazji- tu poznasz przepis na ciasto ,,puszek" z migdałami i kajmakiem, jest idealne do kawy.
Przepis siostry Anastazji na ,,kokosową śnieżynkę"
Składniki na 3 blaty ciasta:
-
9 jajek
-
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 szklanki cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
-
kostka miękkiego masła
-
2 budynie waniliowe bez cukru
-
2 szklanki mleka
-
3 łyżki cukru
Składniki na masę mleczną:
-
puszka mleka skondensowanego
-
3 łyżeczki żelatyny
-
opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki na masę kokosową:
-
100 g wiórków kokosowych
-
2 łyżki cukru
-
łyżka masła
Jak zrobić "kokosową śnieżynkę" przepisu siostry Anastazji?
Na początku przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Do masy dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Z przygotowanej porcji ciasta upiecz 3 placki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz placki przez 30 minut.
Zrób masę budyniową: do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i dodaj, gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestygnięcia. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem.
Zrób masę mleczną: galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki, aby stężała, następnie pokrój ją w kostkę. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, mleko skondensowane ubij mikserem.
Dodaj żelatynę i miksuj chwilę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj łyżką. Zrób masę kokosową: masło rozpuść, następnie dodaj cukier i wiórki kokosowe i przesmaż całość na wolnym ogniu.
Przełóż ciasto: na 1 blat ciasta wyłóż 3/4 masy budyniowej, przykryj drugim ciastem. Blat wysmaruj masą mleczną i ponownie przykryj ciastem. Na górę wyłóż masę kokosową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Savany
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd
-
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach
Źródło: deon.pl