Smakosze.pl
Ciasto puszek

Screen filmu z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Ciasto "Puszek" według Siostry Anastazji - lekki jak piórko dodatek do kawy

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto "Puszek" według przepisu Siostry Anastazji nie ma sobie równych - smak tego deseru oraz jego delikatność są bowiem wyjątkowe. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, zdecydowanie warto. Finalny efekt doskonale pasuje do kawy i zachwyca wszystkich smakoszy.

Ciasto "Puszek" zawdzięcza swoją nazwę dzięki bardzo delikatnej strukturze i konsystencji, która przypomina chmurę. Ciężko znaleźć drugie tak lekkie, jak piórko i smaczne ciasto.

Biorąc pod uwagę ilość składników i pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie wypieku, nie każdy znajdzie na niego czas. Jeśli jednak zdoła się zagospodarować kilka wolnych godzin, warto poświęcić je na upieczenie tego ideału.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto "Puszek" od Siostry Anastazji

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mąki tortowej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa migdałowa:

  • 15 dag płatków migdałowych

  • 75 g cukru

  • 75 g masła

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

Krem:

  • 400 ml zimnego mleka

  • 2 śmietany 30%

  • 2 łyżki żelatyny spożywczej

  • 6 łyżek gorącej wody

  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wlej żółtka i połącz je z pianą. Na koniec wsyp obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę przelej do formy i upiecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na schłodzony biszkopt wyłóż kajmak.

Pierogi

Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe

CZYTAJ DALEJ

Miód, cukier, mleko oraz masło włóż do garnka i zagotuj. Dodaj do nich płatki migdałowe i gotuj przez kilka chwil. Następnie rozprowadź masę na kajmaku. Śmietanę 30% ubij z mlekiem na sztywno. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i wlej ją do śmietany. Podziel masę na dwie części - do jednej dodaj 4 łyżki kakao.

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Jasny krem wyłóż na masę migdałową, a na nią wylej resztę ciemnego kremu. Schłodź ciasto w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oblej je większą ilością kajmaku i posyp migdałami. Smacznego.

Ciasto Puszek

Źródło: Screen filmu z kanału Kulinarne przygody na YouTube

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >