Smakosze.pl
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

canva/amberto4ka; Piotr Molecki/East News

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szarlotka jest jednym z częściej podawanych w polskich domach deserów. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję lubianego rarytasu. Wystarczy pokroić jabłka i zapiec je na smacznym spodzie z płatków owsianych. Receptura jest niezwykle prosta, a efekt przyjemnie zaskoczy. Spróbujecie?

Jeśli szarlotka z rabarbarem wydawała wam się nietypowym pomysłem, przepis Anny Lewandowskiej może wywołać jeszcze większy szok. Celebrytka przygotowuje klasyczny deser w zupełnie odmienny sposób. Bliżej mu do owsianki wyjętej z pieca. Jest jednak równie pyszny. Sprawdźcie koniecznie.

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

CZYTAJ DALEJ

Przepis na nietypową szarlotkę Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko

  • 2 jaja

  • 200 g płatków owsianych

  • 420 ml napoju kokosowego

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 20 g płynnego miodu

  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jabłko myjemy i kroimy je na cienkie plasterki. Napój kokosowy łączymy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, miodem, cynamonem i jajkami. Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy plasterki owocu. Pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu posypane suszoną żurawiną i ulubionymi orzechami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie bakalie, możecie wzbogacić masę jabłkową o rodzynki. Deser będzie miał wtedy jeszcze bogatszą konsystencję.

  • Jeśli nie macie miodu, zastąpcie go syropem klonowym lub z agawy. Smak będzie równie pyszny.

Lekka szarlotka z dodatkiem płatków owsianych jest pyszna

Lekka szarlotka z dodatkiem płatków owsianych jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/ninafirsova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >