Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie
TRICOLORS/East News, canva/sitriel

Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie

2 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kluski śląskie wciąż nie wychodzą ci idealne? Może warto podpatrzeć, jak robią je kulinarne autorytety? Poznaj wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a od tej pory staną się przebojem twojej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a kluski nie rozpadają się i wychodzą miękkie i bardzo smaczne.

Kluski śląskie to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych klusek przygotowywanych z ziemniaków. Wyglądają na tyle elegancko, że podaje się je nawet na uroczystych stołach. Doskonale smakują polane mięsnym sosem, jednak Karol Okrasa serwuje je z jarmużem i wędzonym pstrągiem. Wy też możecie przetestować taką wersję.

Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • sól, biały pieprz

  • mąka pszenna do podsypywania

Przygotowanie klusek

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż do wrzątku, ugotuj, odcedź, przestudź, obierz. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz, wystudź.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i jajka, a także trochę soli i pieprzu. Masę wymieszaj, a potem wyrób.

Z masy ziemniaczanej odrywaj porcje ciasta i podsypując mąką pszenną, formuj z niego małe kulki. Każdą kulkę lekko spłaszcz, trzonkiem drewnianej łyżki zrób w niej dołek.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj, gotuj je na niedużym ogniu ok. 2 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Kluski wyjmij łyżką cedzakową na półmisek lub od razu na talerze. Podawaj do mięs lub z ulubionymi dodatkami.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne ziemniaczane kluski. Sprawdź, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem , a także, jak zrobić szare kluski .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy