Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników.
Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.
Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej
czubata łyżeczka soli
20 dag twarogu do posypania
Przygotowanie klusek ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sito, zawieś na misce. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj też jajka, mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wszystko wymieszaj, by uzyskać gęste ciasto.
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto ziemniaczane umieść na desce do krojenia i nożem odcinaj kluski i kładź je na gorącą wodę. Gdy kluski wypłyną, wylej je na sitko.
Kluski podawaj posypane pokruszonym twarogiem. Jeśli chcesz, by były bardziej pożywne, możesz je też okrasić skwarkami z boczku i słoniny.
Jeśli szukasz przepisów na inne kluski, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na kluski śląskie z dodatkiem kurkumy, a także na czarne kluski.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis