Smakosze.pl
kluski ziemniaczane

Jakub Kossakowski/Materiały własne

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

10 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników.

Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.

kotlety

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 7 łyżek mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki żytniej

  • czubata łyżeczka soli

  • 20 dag twarogu do posypania

Przygotowanie klusek ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sito, zawieś na misce. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj też jajka, mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wszystko wymieszaj, by uzyskać gęste ciasto.

W garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto ziemniaczane umieść na desce do krojenia i nożem odcinaj kluski i kładź je na gorącą wodę. Gdy kluski wypłyną, wylej je na sitko.

Kluski podawaj posypane pokruszonym twarogiem. Jeśli chcesz, by były bardziej pożywne, możesz je też okrasić skwarkami z boczku i słoniny.

Jeśli szukasz przepisów na inne kluski, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na kluski śląskie z dodatkiem kurkumy, a także na czarne kluski.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >