Wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Smak wiosny
Już niedługo zacznie się sezon na owoce. Możecie więc już zacząć gromadzić najlepsze przepisy i wybrać takie specjały, które znajdą w waszych domach amatorów. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Już na samą myśl o nim, czujemy smak wiosny. A trzeba przyznać, że specjał ten jest wyjątkowy, bo są w nim doskonale zbalansowane smaki kwaśny i słodki.
Agrest doskonale smakuje jedzony na przekąskę. Ze względu na swój kwaskowy smak stanowi świetny dodatek do ciast i deserów. Idealnie nadaje się na przetwory, a szczególnie na dżemy i konfitury.
Jego owoce zawierają dużo pektyn, które w naturalny sposób i bez nadmiernego dodatku cukru dają przetworom odpowiednią gęstość. Owoce agrestu można łączyć z innymi, nieco słodszymi owocami, np. truskawkami, jabłkami.
Przepis na dżem z agrestu
Składniki na 900 ml dżemu:
-
1 kg agrestu
-
3/4 szklanki wody
-
50 dag cukru
-
sok z jednej cytryny
Przygotowanie dżemu
Agrest oczyść z szypułek i łodyżek, dokładnie wypłucz, osącz i osusz na durszlaku. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej do zagotowania.
Gdy syrop zagotuje się, dodaj do niego owoce i sok z cytryny. Smaż całość na niedużym ogniu ok. 60 minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotuj wyparzone słoiki, napełnij je gorącym dżemem. Osusz krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij.
Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw w takiej pozycji do czasu, aż wystygną. Potem przechowuj przetwory.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem z moreli , a także na dżem z rabarbaru .
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
-
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: uwagababciagotuje.blogspot