Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Smak wiosny
canva/Almaje

Wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Smak wiosny

9 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Już niedługo zacznie się sezon na owoce. Możecie więc już zacząć gromadzić najlepsze przepisy i wybrać takie specjały, które znajdą w waszych domach amatorów. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Już na samą myśl o nim, czujemy smak wiosny. A trzeba przyznać, że specjał ten jest wyjątkowy, bo są w nim doskonale zbalansowane smaki kwaśny i słodki.

Agrest doskonale smakuje jedzony na przekąskę. Ze względu na swój kwaskowy smak stanowi świetny dodatek do ciast i deserów. Idealnie nadaje się na przetwory, a szczególnie na dżemy i konfitury.

Jego owoce zawierają dużo pektyn, które w naturalny sposób i bez nadmiernego dodatku cukru dają przetworom odpowiednią gęstość. Owoce agrestu można łączyć z innymi, nieco słodszymi owocami, np. truskawkami, jabłkami.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki na 900 ml dżemu:

  • 1 kg agrestu

  • 3/4 szklanki wody

  • 50 dag cukru

  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie dżemu

Agrest oczyść z szypułek i łodyżek, dokładnie wypłucz, osącz i osusz na durszlaku. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej do zagotowania.

Gdy syrop zagotuje się, dodaj do niego owoce i sok z cytryny. Smaż całość na niedużym ogniu ok. 60 minut, co jakiś czas mieszając.

Przygotuj wyparzone słoiki, napełnij je gorącym dżemem. Osusz krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij.

Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw w takiej pozycji do czasu, aż wystygną. Potem przechowuj przetwory.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem z moreli , a także na dżem z rabarbaru .

agrest
agrest

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy