Babciny przepis na domowy dżem z moreli. Prawdziwy, naturalny smak
Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu.
Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.
Przepis na wyśmienity dżem z moreli babci Ewy
Składniki:
1,2 kg dojrzałych moreli
400 g cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie:
Morele myjemy, a następnie pozbawiamy je pestek. Jeśli nasze owoce nie są bardzo miękkie, możemy to zrobić, przełamując je w dłoniach na pół i usuwając twardy element. W przeciwnym wypadku lepiej będzie posłużyć się nożykiem.
Oczyszczone morele wkładamy do garnka i podgrzewamy około 5 minut. Owoce mieszamy od czasu do czasu. Gdy puszczą soki, wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dokładnie łączymy produkty i smażymy owocowy rarytas na większym ogniu, aż do zagotowania.
Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy podgrzewanie przez godzinę. Długość smażenia tak naprawdę zależy od gęstości, jaką chcemy osiągnąć — im dłużej pogotujemy, tym bardziej zwartą będzie miał konsystencje nasz dżem.
Gdy uznamy, że wyrób jest gotowy, przenosimy go do wyparzonych słoików. Gotowe przetwory ustawiamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Dobrym pomysłem jest zapasteryzowanie dżemu.
Źródło zdjęcia: canva/GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: uwagababciagotuje