Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na domowy dżem z moreli. Prawdziwy, naturalny smak

Babciny przepis na domowy dżem z moreli. Prawdziwy, naturalny smak

Babciny przepis na domowy dżem z moreli
canva/ddsign_stock

Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu.

Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.

Przepis na wyśmienity dżem z moreli babci Ewy

Składniki:

  • 1,2 kg dojrzałych moreli

  • 400 g cukru

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie:

Morele myjemy, a następnie pozbawiamy je pestek. Jeśli nasze owoce nie są bardzo miękkie, możemy to zrobić, przełamując je w dłoniach na pół i usuwając twardy element. W przeciwnym wypadku lepiej będzie posłużyć się nożykiem.

Oczyszczone morele wkładamy do garnka i podgrzewamy około 5 minut. Owoce mieszamy od czasu do czasu. Gdy puszczą soki, wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dokładnie łączymy produkty i smażymy owocowy rarytas na większym ogniu, aż do zagotowania.

Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy podgrzewanie przez godzinę. Długość smażenia tak naprawdę zależy od gęstości, jaką chcemy osiągnąć — im dłużej pogotujemy, tym bardziej zwartą będzie miał konsystencje nasz dżem.

Gdy uznamy, że wyrób jest gotowy, przenosimy go do wyparzonych słoików. Gotowe przetwory ustawiamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Dobrym pomysłem jest zapasteryzowanie dżemu.

Domowy dżem morelowy pasuje do kanapek i naleśników
Domowy dżem morelowy pasuje do kanapek i naleśników

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje