Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach

Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach

Prosty przepis na dżem z rabarbaru
canva/fotogal

Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie?

Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot.

Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki. Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki, gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.

Przepis na doskonały dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 400-500 g białego cukru

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, usuwamy zielone liście. Kroimy go w kawałki o grubości około pół centymetra. Warzywo umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Gdy rabarbar puści sok, dusimy go pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, a następnie przenosimy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

  • Cukier nie zawsze jest niezbędnym składnikiem dżemów i konfitur. W przypadku rabarbaru warto go jednak dodać, bo warzywo jest dość kwaśne. Ilość dostosujcie do swoich preferencji.

  • Gotowe słoiczki z dżemem warto zapasteryzować. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy w tym artykule.

Dżem z rabarbaru urozmaici wasze desery
Dżem z rabarbaru urozmaici wasze desery

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki