Smakosze.pl
Prosty przepis na dżem z rabarbaru

canva/fotogal

Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach

30 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie?

Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot.

zamrażarka

Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Krótki poradnik

CZYTAJ DALEJ

Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki. Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki, gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.

Przepis na doskonały dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 400-500 g białego cukru

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, usuwamy zielone liście. Kroimy go w kawałki o grubości około pół centymetra. Warzywo umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Gdy rabarbar puści sok, dusimy go pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, a następnie przenosimy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

  • Cukier nie zawsze jest niezbędnym składnikiem dżemów i konfitur. W przypadku rabarbaru warto go jednak dodać, bo warzywo jest dość kwaśne. Ilość dostosujcie do swoich preferencji.

  • Gotowe słoiczki z dżemem warto zapasteryzować. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy w tym artykule.

Dżem z rabarbaru urozmaici wasze desery

Dżem z rabarbaru urozmaici wasze desery

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >