Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na herbatę z korzenia pietruszki
canva/vikif, Getty Images

Wyjątkowy przepis na herbatę z korzenia pietruszki

21 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Herbata z korzenia pietruszki jest nieocenionym naparem, szczególnie obecnie, gdy za oknem panuje nieprzyjemna zimowa aura. Jest ogromnym źródłem witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Poprawia także trawienie oraz redukuje ból w trakcie menstruacji. Niżej pokazujemy, jak ją zrobić.

Herbata z korzenia pietruszki może wydawać się niecodzienna, jednak zdecydowanie polecamy regularne picie takiego naparu. Ma przyjemny lekko korzenny posmak, lecz to wcale nie o niego chodzi.

Pietruszka stanowi ogromne źródło witaminy C, witaminy E, tiaminy, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi i manganu. To właśnie dzięki tym mikroelementom herbata nabiera prawdziwie prozdrowotnych właściwości, tak cennych w okresie wzmożonych zachorowań.

Przepis na herbatę z korzenia pietruszki

Składniki:

  • 1 litr wody

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 pęczki natki pietruszki

  • 2 łyżki miodu

  • ewentualnie odrobina imbiru do smaku

Zacznij od umycia korzenia pietruszki i obrania go ze skórki. Pokrój go na desce w cienkie plasterki, przełóż do garnka i zalej wodą. Postaw całość na gazie o małej mocy i pozwól gotować się przez około 15 minut.

Po tym czasie wrzuć do wywaru umytą i posiekaną natkę pietruszki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż natka delikatnie zmieni barwę na jaśniejszą. W tym momencie możesz dodać również pokrojony w plastry i obrany korzeń imbiru. Po tym zdejmij garnek z ognia i odstaw go na 10 minut w celu ostudzenia.

Zbyt wysoka temperatura może bowiem zniszczyć działanie miodu, który działa jak naturalny antybiotyk. Gdy herbata będzie ciepła, lecz nie gorąca, wlej miód i dobrze go rozpuść, mieszając. Teraz herbata jest gotowa i możesz zabrać się za picie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.

Korzeń pietruszki

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy