Wyjątkowy przepis na herbatę z korzenia pietruszki
Herbata z korzenia pietruszki jest nieocenionym naparem, szczególnie obecnie, gdy za oknem panuje nieprzyjemna zimowa aura. Jest ogromnym źródłem witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Poprawia także trawienie oraz redukuje ból w trakcie menstruacji. Niżej pokazujemy, jak ją zrobić.
Herbata z korzenia pietruszki może wydawać się niecodzienna, jednak zdecydowanie polecamy regularne picie takiego naparu. Ma przyjemny lekko korzenny posmak, lecz to wcale nie o niego chodzi.
Pietruszka stanowi ogromne źródło witaminy C, witaminy E, tiaminy, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi i manganu. To właśnie dzięki tym mikroelementom herbata nabiera prawdziwie prozdrowotnych właściwości, tak cennych w okresie wzmożonych zachorowań.
Przepis na herbatę z korzenia pietruszki
Składniki:
-
1 litr wody
-
2 korzenie pietruszki
-
2 pęczki natki pietruszki
-
2 łyżki miodu
-
ewentualnie odrobina imbiru do smaku
Zacznij od umycia korzenia pietruszki i obrania go ze skórki. Pokrój go na desce w cienkie plasterki, przełóż do garnka i zalej wodą. Postaw całość na gazie o małej mocy i pozwól gotować się przez około 15 minut.
Po tym czasie wrzuć do wywaru umytą i posiekaną natkę pietruszki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż natka delikatnie zmieni barwę na jaśniejszą. W tym momencie możesz dodać również pokrojony w plastry i obrany korzeń imbiru. Po tym zdejmij garnek z ognia i odstaw go na 10 minut w celu ostudzenia.
Zbyt wysoka temperatura może bowiem zniszczyć działanie miodu, który działa jak naturalny antybiotyk. Gdy herbata będzie ciepła, lecz nie gorąca, wlej miód i dobrze go rozpuść, mieszając. Teraz herbata jest gotowa i możesz zabrać się za picie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.
Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: dziendobry.tvn.pl Zapraszamy na nasz Instagram