Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie
pixabay

Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie kiszonki? A jedliście już kiszone śledzie? Tak, tak - nie solone, nie marynowane lecz kiszone. U nas dość ciężko kupić ten skandynawski specjał, dlatego zdradzimy wam jak w prosty sposób można go przygotować samemu.

Moda na kiszonki trwa. I trudno się dziwić, wszak należą do jednych z najzdrowszych przetworów. Zwykle sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki , ale kisić można też jabłka, buraki, pomidory, grzyby czy śledzie. I właśnie o tych ostatnich będzie dziś mowa.

Kiszone śledzie to szwedzki rarytas. Mają bardzo intensywny zapach i wyraźny smak. Doskonale nadają się na przystawkę. Szwedzi kawałki kiszonego śledzia serwują zwykle na kanapeczkach z cienkiego chleba tunnbröd, dekorują je czerwoną cebulą, żółtym serem, gotowanym ziemniakiem i kleksem śmietanki. Tradycyjna produkcja kiszonych śledzi wygląda następująco: złowione wiosną bałtyckie śledzie oczyszcza się, soli i układa w beczkach. Po 2 miesiącach leżakowania przekłada się je do puszek i odstawia jeszcze na miesiąc. Uroczysta premiera takich śledzi odbywa się w Szwecji zawsze w trzecim tygodniu sierpnia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych

  • 2 l wody

  • 4 łyżki soli

Przygotowanie kiszonych śledzi

Filety wypłucz, możesz podzielić na mniejsze kawałki. Umieść je w niedużych, wyparzonych słoikach.

Wodę zagotuj, dodaj sól (najlepiej kamienną, niejodowaną), wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty. Wystudź.

Słoiki ze śledziami napełnij zalewą, nałóż pokrywki, zakręć. Odstaw w dość ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na miesiąc.

śledzie
śledzie

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram Źródło: przyslijprzepis, fajnegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy