Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?
Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.
Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak
Bardzo istotne są też dodatki do kiszonki. Wpływają one przede wszystkim na smak, ale również na inne bardzo istotne walory.
Dodane liście chrzanu sprawią, że fermentacja zajdzie łatwiej i szybciej, a ogórki będą nieco ostrzejsze w smaku. Liście chrzanu można łączyć z innymi liśćmi lub stosować je wymiennie. W kiszonkach sprawdzają się także: liście czarnej porzeczki - dodają niepowtarzalnego smaku, wiśni, winorośli lub dębu - zwiększają jędrność, chrupkość, a także trwałość ogórków.
Doskonałe dodatki
Do kiszonych ogórków nieodzownym dodatkiem jest też korzeń chrzanu, dzięki któremu ogórki dłużej pozostają twarde. Jeśli kupicie jego nadmiar od razu go obierzcie i pokrójcie na kawałki. Obsuszone również można dodać do nastawianych ogórków.
Ząbki czosnku zwiększą trwałość kiszonki. Niekoniecznie trzeba je obierać, łupinki dodają bowiem więcej aromatu. By jednak składniki czosnku łatwiej przedostawały się do zalewy dobrze jest przekroić je na połowę lub pokroić w plasterki.
Łodygi i baldachimy kopru sprawią, że ogórki zyskają ten niepowtarzalny smak. Szczególnie cenne są nasiona kopru ogrodowego, które zwiększają też trwałość kiszonki. Nadmiar kopru można ususzyć i przechowywać w suchym słoiku.
Jeśli zaś chodzi o przyprawy nieodzownym składnikiem jest sól. Najlepsza jest kamienna, niejodowana, bo zapewnia kiszonce największą trwałość. Natomiast dla zaostrzenia smaku do każdego słoika można też wrzucić po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, a także po listku laurowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: homebook