Smakosze.pl
ogórki kiszone

canva

Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.

Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak

Bardzo istotne są też dodatki do kiszonki. Wpływają one przede wszystkim na smak, ale również na inne bardzo istotne walory.

Dodane liście chrzanu sprawią, że fermentacja zajdzie łatwiej i szybciej, a ogórki będą nieco ostrzejsze w smaku. Liście chrzanu można łączyć z innymi liśćmi lub stosować je wymiennie. W kiszonkach sprawdzają się także: liście czarnej porzeczki - dodają niepowtarzalnego smaku, wiśni, winorośli lub dębu - zwiększają jędrność, chrupkość, a także trwałość ogórków.

cepeliny

Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

CZYTAJ DALEJ

Doskonałe dodatki

Do kiszonych ogórków nieodzownym dodatkiem jest też korzeń chrzanu, dzięki któremu ogórki dłużej pozostają twarde. Jeśli kupicie jego nadmiar od razu go obierzcie i pokrójcie na kawałki. Obsuszone również można dodać do nastawianych ogórków.

Ząbki czosnku zwiększą trwałość kiszonki. Niekoniecznie trzeba je obierać, łupinki dodają bowiem więcej aromatu. By jednak składniki czosnku łatwiej przedostawały się do zalewy dobrze jest przekroić je na połowę lub pokroić w plasterki.

Łodygi i baldachimy kopru sprawią, że ogórki zyskają ten niepowtarzalny smak. Szczególnie cenne są nasiona kopru ogrodowego, które zwiększają też trwałość kiszonki. Nadmiar kopru można ususzyć i przechowywać w suchym słoiku.

Jeśli zaś chodzi o przyprawy nieodzownym składnikiem jest sól. Najlepsza jest kamienna, niejodowana, bo zapewnia kiszonce największą trwałość. Natomiast dla zaostrzenia smaku do każdego słoika można też wrzucić po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, a także po listku laurowym.

Liście chrzanu

Liście chrzanu

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: homebook



Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >