Wyjątkowy przepis na ogórki kiszone po kołobrzesku
Wielu smakoszy regularnie sięga po ogórki kiszone. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem wypróbujemy przepis na ogórki po kołobrzesku. Ich sekret tkwi w wykorzystaniu solanki.
Ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy traktują je jako dodatek, jednak również dobrze można je zajadać jak niezależną przekąskę. Niezależnie od preferencji, warto wypróbować przepis na ogórki po kołobrzesku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszne ogórki po kołobrzesku
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są bliskie sercom wielu smakoszy. Słono-kwaśny specjał niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Ogórki kiszone będą charakteryzowały się niepowtarzalnym smakiem, jeśli wykorzystamy w nich kołobrzeską solankę .
Niedawno wspominaliśmy o tym, jak na ogórki małosolne zareagował Włoch . Tym razem wypróbujemy przepis na specjał, w którym zagości solanka. W jej wnętrzu skrywa się wiele mikroelementów, które nadadzą ogórkom ciekawych nut smakowych. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 kg ogórków gruntowych
-
1,5 l solanki kołobrzeskiej
-
3 ząbki czosnku
-
3 kawałki korzenia chrzanu
-
3 liście chrzanu
-
koper
-
5 g ziaren gorczycy
Ogórki kiszone wyjdą pyszne jak nigdy dotąd
Przygotowania zaczynamy od umycia ogórków. Oczyszczone warzywa namaczamy w zimnej wodzie przez minimum godzinę . Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardziej jędrne i chrupiące.
Solankę gotujemy z ziarnami gorczycy. W tym czasie ogórki umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodajemy czosnek, koper i chrzan. Całość zalewany ciepłą, lecz nie gorącą solanką .
Ogórki odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Pierwsze specjały będą gotowe po dwóch dobach. Przypadną one do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Warto wiedzieć, jakie ogórki wybierać do kiszenia .
Canva / lrlucik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotuj zdrowo kolorowo