Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny
wikipedia

Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny

27 kwietnia 2022

Pieróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem z Lubelszczyzny, które dawniej przyrządzano jedynie przy większych uroczystościach. Warto spróbować tego wybornego specjału, który konsystencją przypomina pasztet. Z odrobiną mleka smakuje wyśmienicie. Skusicie się?

Pieróg biłgorajski, jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w okolicy miejscowości z Biłgoraj. Wyrób, nazywany także krupniakiem to pyszny pieczony specjał z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Ten przypominający pasztet można wypiekać na dwa sposoby — bez i z drożdżową skórką. Proponujemy wam wyśmienitą recepturę na tę pierwszą odsłonę , zwaną tez pierogiem łysym. Przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a smak zdecydowanie wart jest zachodu.

Przepis na wyśmienity pieróg biłgorajski

Składniki:

  • 750 g tłustego twarogu

  • 500 g ziemniaków

  • 500 g kaszy gryczanej

  • 300 g masła

  • 250 ml śmietany 18%

  • 5 jaj

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie rozgniatamy przy pomocy praski, dodając masło.

Kaszę gryczaną także gotujemy do miękkości. Łączymy ją z ziemniakami oraz z rozdrobnionym przy pomocy widelca twarogiem. Wbijamy jaja i dodajemy śmietanę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą — chcemy uzyskać jednolitą masę.

Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a następnie przenosimy do trzech wyłożonych pergaminem keksówek. Pieczemy przez godzinę. Smacznego.

Po inne przepisy zw wykorzystaniem kaszy gryczanej zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zdrada sprawdzony sposób na mazurskie gołąbki . W tym natomiast znajdziecie recepturę na obłędne kotlety z dodatkiem pieczarek sera i szczypiorku .

Kasza gryczana to jeden ze składników pieroga biłgorajskiego
Kasza gryczana to jeden ze składników pieroga biłgorajskiego

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy