Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty
Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.
Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.
Przepis na znakomity syrop z rumianku
Składniki:
-
2 litry wody
-
3 szklanki świeżych kwiatów rumianku
-
2 większe cytryny
-
1 kg cukru
Przygotowanie syropu z rumianku:
Kwiaty rumianku rozkładamy na papierze i układamy je w nasłonecznionym miejscu. Zostawiamy na jakiś czas, by robaki opuściły roślinę. Następnie przenosimy je do garnka, wlewamy wodę i gotujemy całość przez 30 minut.
Miksturę przecedzamy przez sito, a potem ponownie — tym razem dodatkowo przez gazę. Do wywaru wsypujemy cukier. Zagotowujemy mieszaninę i podgrzewamy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił.
Dodajemy świeżo wyciśnięty z cytryn sok. Łączymy wszystkie składniki. Gorący syrop umieszczamy w czystych, wyparzonych butelkach lub słoikach. Dodajemy do herbaty. Smacznego.
Po inne pomysły na dodatki do herbaty czy deserów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na syrop miętowy . Być może spodoba wam się też smakowity syrop kawowy , który Karol Okrasa podaje z naleśnikami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
-
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
-
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: przyslijprzepis, medonet