Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty
canva/Duka82

Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty

26 czerwca 2022

Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.

Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.

Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.

Przepis na znakomity syrop z rumianku

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 3 szklanki świeżych kwiatów rumianku

  • 2 większe cytryny

  • 1 kg cukru

Przygotowanie syropu z rumianku:

Kwiaty rumianku rozkładamy na papierze i układamy je w nasłonecznionym miejscu. Zostawiamy na jakiś czas, by robaki opuściły roślinę. Następnie przenosimy je do garnka, wlewamy wodę i gotujemy całość przez 30 minut.

Miksturę przecedzamy przez sito, a potem ponownie — tym razem dodatkowo przez gazę. Do wywaru wsypujemy cukier. Zagotowujemy mieszaninę i podgrzewamy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił.

Dodajemy świeżo wyciśnięty z cytryn sok. Łączymy wszystkie składniki. Gorący syrop umieszczamy w czystych, wyparzonych butelkach lub słoikach. Dodajemy do herbaty. Smacznego.

Po inne pomysły na dodatki do herbaty czy deserów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na syrop miętowy . Być może spodoba wam się też smakowity syrop kawowy , który Karol Okrasa podaje z naleśnikami.

Syrop z rumianku ma wiele cennych właściwości
canva/gitusik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, medonet

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy