Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę

Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę

Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę
canva/lzf

Świeża mięta jest niezwykle aromatyczna. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy syropu. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek sprawdza się jako orzeźwiający element chłodnych napojów czy herbaty. Koniecznie spróbujecie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Miętę kojarzymy przede wszystkim jako remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Tymczasem przygotowany ze świeżych listków syrop pomoże nam także w wielu innych sytuacjach. Bogaty w liczne witaminy i minerały wyrób będzie miał działanie uspokajające i antybakteryjne. Wesprze nas również w dolegliwościach bólowych.

O zaletach regularnego spożywania naparu z mięty już wspominaliśmy. Radziliśmy też, by dodać ją do zupy pomidorowej. Dziś zachęcamy do przygotowania wyśmienitego w smaku syropu. Poddajcie go pasteryzacji, a wyjątkowym smakiem będziecie mogli się delektować do kolejnej wiosny. Spróbujecie?

Przepis na doskonały syrop z mięty

Składniki:

  • 2,5 litry wody

  • 60-70 gałązek świeżej mięty średniej wielkości

  • 500 g cukru

  • 2 większe cytryny

Przygotowanie:

Miętę starannie myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem. Mieszamy płyn aż do rozpuszczenia słodzika, a następnie pozostawiamy roztwór do wystudzenia. Do chłodnej wody wlewamy sok wyciśnięty cytryn.

Wrzucamy również gałązki mięty. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Ponownie zagotowujemy miksturę, a następnie usuwamy z niej gałązki mięty.

Całość przecedzamy i wlewamy do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Syrop z mięty jest już gotowy. Możemy go dodawać wedle uznania do wody, herbaty, a nawet jako słodzik do deserów.

Z mięty z łatwością przygotujecie prozdrowotny syrop
Z mięty z łatwością przygotujecie prozdrowotny syrop

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis