Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę
Świeża mięta jest niezwykle aromatyczna. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy syropu. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek sprawdza się jako orzeźwiający element chłodnych napojów czy herbaty. Koniecznie spróbujecie — będziecie zachwyceni tym smakiem.
Miętę kojarzymy przede wszystkim jako remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Tymczasem przygotowany ze świeżych listków syrop pomoże nam także w wielu innych sytuacjach. Bogaty w liczne witaminy i minerały wyrób będzie miał działanie uspokajające i antybakteryjne. Wesprze nas również w dolegliwościach bólowych.
O zaletach regularnego spożywania naparu z mięty już wspominaliśmy. Radziliśmy też, by dodać ją do zupy pomidorowej. Dziś zachęcamy do przygotowania wyśmienitego w smaku syropu. Poddajcie go pasteryzacji, a wyjątkowym smakiem będziecie mogli się delektować do kolejnej wiosny. Spróbujecie?
Przepis na doskonały syrop z mięty
Składniki:
2,5 litry wody
60-70 gałązek świeżej mięty średniej wielkości
500 g cukru
2 większe cytryny
Przygotowanie:
Miętę starannie myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem. Mieszamy płyn aż do rozpuszczenia słodzika, a następnie pozostawiamy roztwór do wystudzenia. Do chłodnej wody wlewamy sok wyciśnięty cytryn.
Wrzucamy również gałązki mięty. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Ponownie zagotowujemy miksturę, a następnie usuwamy z niej gałązki mięty.
Całość przecedzamy i wlewamy do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Syrop z mięty jest już gotowy. Możemy go dodawać wedle uznania do wody, herbaty, a nawet jako słodzik do deserów.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: przyslijprzepis