Wyjmij z osłonki i zapiecz z tym składnikiem. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc
Oto niezwykle szybki i bardzo prosty przepis na świąteczne danie. Biała kiełbasa zmienia się w dzięki niemu w obiad na Wielkanoc z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem sposób jest niezwykle łatwy – wystarczy połączyć dwa składniki.
Biała kiełbasa na Wielkanoc
Nie wiadomo dlaczego biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą tak mocno, że teraz kojarzy nam się głównie ze świętami. Niektórzy przypuszczają nawet, że jako biała była dawno temu uważana za postną. Tymczasem jej kolor wynika jedynie z tego, że w produkcji nie używa się soli peklowej .
Jak by jednak nie było, to dobrze zmielone mięso wieprzowe może być nie tylko przekąską i dodatkiem do zupy. Kiedy „odzyskać” z kiełbasy mięsną wkładkę, otrzymujemy ciekawie przyprawiony produkt, któremu można nadać różne oblicza. Jednym z nich jest taki obiad na Wielkanoc.

Świąteczny obiad
Przepis ten przedstawia Damian na kanale Kuchnia od kuchni, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Podkreśla on, że na całym świecie właśnie w ten sposób wykorzystuje się białą kiełbasę – nie jako gotową potrawę we flaku , a jedynie źródło zmielonego mięsa.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg białej kiełbasy
- 4 żółtka jajek
- Opcjonalnie: czosnek i majeranek do smaku

Obiad z białej kiełbasy
Kiełbasę rozbieramy, a mięso przekładamy do miski. Wyrabiamy je na gładką masę. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku .
Zmielone mięso dzielimy na cztery równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę. Spłaszczamy i w środku robimy zagłębienie, jak w klusce śląskiej, tylko większe, by pomieściło żółtko.

Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut . Wyjmujemy blachę, nie wyłączając piekarnika.
Do zagłębienia każdego z kotletów nakładamy po wybitym żółtku. Danie odkładamy do piekarnika na kolejne kilka minut . Ważne, by żółtko było ścięte z wierzchu, ale płynne w środku.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i zupę fasolową .
