Zetrzyj z cebulą i dodaj do mielonych. Kotlety nigdy nie smakowały lepiej

Kotlety mielone to kwintesencja tradycji. Jednak kilka niestandardowych dodatków może totalnie zmienić ich oblicze. Pomysł na jeden z nich prezentujemy w tym przepisie.
Nietypowe kotlety mielone
Dobre kotlety mielone powinny być miękkie i puszyste. Osiągamy to często za pomocą rozmaitych składników. Często sięga się więc np. po wodę gazowaną, która rozluźnia mięso.
Kiedy indziej dodatkami sprawiamy, że kotlety mielone nabierają smaku lub soczystości. Da się jednak łatwo połączyć wszystkie te cele. Wystarczy do mięsa na kotlety dodać starte jabłko. To niecodzienne, ale bardzo eleganckie połączenie smaków.
Mięso mielone z jabłkiem
Jabłko nie tylko podbije w smaku co łagodniejsze spośród nut kotletów mielonych. Dodatkowo, swoim kwaśnym odczynem zadziała na mięso jak marynata. Rozpuści włókna i sprawi, że kotlety będą bardziej miękkie. A ponieważ sok jest nie tylko kwaśny, lecz także mokry – dodatkowo nawilży on masę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1-2 jajka
- Bułka tarta
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz
Kotlety mielone z jabłkiem
Jabłko i cebulę ścieramy na tarce o drobnych okach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki mieszamy z mięsem mielonym.
Do masy dodajemy dobrze odciśniętą z mleka bułkę (np. kajzerkę lub podobnej wielkości). Wybijamy jajka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie na kleistą masę. Jeśli jest zbyt luźna, zagęszczamy ją bułką tartą. Z masy formujemy kotlety i dokładnie obtaczamy w bułce. Smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor z obu stron.
Wypróbuj też przepis na placki z serka wiejskiego i przeczytaj o aktualnym sezonie grzybowym.





































