Na Wielkanoc upiekę takie ciasteczka. Słodkie nadzienie zachwyci wszystkich

Jest wiele sposobów na ładne wielkanocne ciasteczka. Jest też wiele sposobów na smaczne. Ale połączenie tych dwóch to już znacznie trudniejsza sprawa. Tymczasem z tym przepisem zawsze się uda.
Ciasteczka w kształcie jajek
Przyznajemy się bez bicia: ciasteczka w kształcie przekrojonych na połówki jajek na twardo to nieprzesadnie odkrywczy pomysł na deser na Wielkanoc. Jednak kiedy wykonujemy taki wariant kruchych kocich oczek, sięgamy najczęściej do, by zacytować „Cassablankę”, zwyczajowych podejrzanych. Używamy więc połówek brzoskwini albo dżemu morelowego.
Efekt nie da się jednak porównać do tego, kiedy jako żółtko jajka zastosiujemy lemon curd. Ten angielskiego pochodzenia budyniowy krem, przygotowany w domu, odpowiednio kwasowy i nie za słodki, to idealne ukoronowanie takiego deseru. Małe oczko z cytrynowego curd w kruchym ciastku robi naprawdę niesamowitą robotę.

Ciastka na Wielkanoc z lemon curd
Aby przygotować taki jajeczny krem cytrynowy, należy za robotę zabrać się co najmniej dzień wcześniej. Dzięki temu uzyskamy dobrze połączony curd o odpowiedniej konsystencji.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mąki
- 220 g masła
- 110 g cukru
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól

Domowy lemon curd
Cytryny dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Ocieramy je na tarce ze skórki, wyciskamy też dokładnie sok. W rondelku podgrzewamy nieco wody.
Sok i skórkę przekładamy do blaszanej miski. Dodajemy cukier i 2 jajka. Rozbijamy je trzepaczką. Dodajemy pokrojone na kawałki 70 g masła.
Miskę ustawiamy na rondelku z podgrzaną wodą. Uważamy, by dno nie miało kontaktu z wrzątkiem. Na średniej mocy palnika podgrzewamy sos, jednocześnie mieszając trzepaczką.
Po roztopieniu masła nieco zwalniamy mieszanie, wciąż jednak podgrzewamy i mieszamy do zagęszczenia sosu. Powinien mieć konsystencję budyniu. Kiedy będzie gotowy, przecieramy go przez sitko i odstawiamy do przestudzenia.
Pawie oczka na Wielkanoc
Do miski przesiewamy mąkę. Pozostałe masło, zimne, kroimy na kawałki. Dodajemy cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę. Formujemy z niego kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy foremką ciasteczka w kształcie jajka. Połowę z nich układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugiej połowie ciastek wykrawamy dziurkę w miejscu żółtka. Wypiekamy wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut. Po wyjęciu ciastka studzimy.
Ciastka bez dziurki smarujemy kremem cytrynowym. Ciastka z dziurką obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy białym lukrem. Nakładamy je na te pierwsze i podajemy lub pakujemy do szczelnego pojemnika.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i zupę pomidorową Makłowicza.





































