Naturalny i szybki sposób na pozbycie się moli z szafek kuchennych
Mole spożywcze są utrapieniem, z którym walka jest wyjątkowo trudna - owady te są bardzo odporne, a pozbycie się żywych stworzonek nie gwarantuje, że ich larwy lub jajka również zostały zutylizowane. Pomocne, po wyrzuceniu produktów z jajkami, jest przetarcie szafek ścierkami, nasączonymi octem z kilkoma kroplami olejku cytrusowego lub goździkowego.
Mole spożywcze z łatwością atakują kuchenne szafki, w których przechowywane są suche produkty. Makarony, kasze, mąki czy ryże stanowią bowiem doskonały pokarm dla tych moli.
Domowych sposobów na pozbycie się tych szkodników jest wiele, lecz nie każdy z nich jest skuteczny. Poniżej prezentujemy sprawdzone metody, które faktycznie ułatwiają uporanie się z molami spożywczymi.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ocet i olejki eteryczne na mole spożywcze
Mole spożywcze są bardzo wrażliwe na silne zapachy oraz właściwości octu, dlatego mieszanka obu tych substancji jest zalecana przez specjalistów. Przygotowanie jej jest również banalnie proste.
W szklance octu rozpuść kilka kropel olejku cytrusowego lub goździkowego. Dla zwiększenia mocy mieszanki, możesz skropić olejkami ścierkę, którą przecierasz wnętrze i tył szafek.
Podstawa przy pozbywaniu się moli spożywczych
Najważniejszym krokiem w walce z molami jest wyrzucenie wszystkich zainfekowanych produktów. Jeśli zauważysz w opakowaniu kaszy czy mąki larwy, nici lub oprzęty, nie zastanawiaj się długo - szybko je wyrzuć.
Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Resztę produktów schowaj na kilka dni do szklanego słoika i umieść go w zamrażalniku. Temperatura minusowa zabija larwy moli, lecz jeśli widzisz w produktach jajka, musisz je wyrzucić.
Pułapka na mole spożywcze
Jeśli chcesz uniknąć obecności moli w kuchni, możesz przygotować specjalną pułapkę. W tym celu należy do miski wlać ocet winny zmieszany z wytrawnym winem oraz odrobiną płynu do mycia naczyń.
Mole będą wpadać do płynu i nie będą w stanie z niego wylecieć, gdyż płyn do naczyń je zlepi. Jeśli jednak mimo powyższych działań ciągle nie jesteś w stanie pozbyć się szkodników, warto zasięgnąć pomocy specjalisty.
Źródło: Alex_Doubovitsky, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: primagran.pl