Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (19)

Tatiana Volgutova, Getty Images

Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej

11 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać.

Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne,

Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kotlety mielone bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • 100 ml oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki musztardy

Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj, w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do mięsa, a wraz z nimi wbij do niego jajko i dopraw przyprawami.

obraz 2021-07-11 160319

Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

CZYTAJ DALEJ

Zacznij mieszać masę. Dodaj do niej również musztardę. Gdy całość będzie jednolita, zacznij formować pojedyncze kotlety. Aby mięso nie lepiło się do dłoni, przed formowaniem zmocz je w czystej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej i smaż gotowe kotlety. Gdy z obu stron uzyskają brązową skórkę, są gotowe. Podawaj je z ziemniakami i mizerią. Smacznego.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (20)

Źródło: tgchan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >