Smakosze.pl Przepisy Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste
Canva / ikate25

Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.

Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

Przepis na karkówkę pieczoną w marynacie z wody po ogórkach kiszonych

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki wieprzowej

  • 2 l wody po ogórkach kiszonych

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka miodu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 łyżeczki majeranku

Jak przygotować soczyste mięso w pomysłowej marynacie?

Karkówkę umieść w misce lub pojemniku z przykrywką . Zalej ją wodą po ogórkach kiszonych. Następnie dołóż do naczynia także obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso w marynacie wstaw pod przykryciem do lodówki na 48 godzin .

Po upływie tego czasu wyjmij karkówkę z lodówki. W osobnej misce wymieszaj musztardę, miód oraz 3 łyżki ogórkowej wody z marynaty. Dodaj też wszystkie przyprawy i wymieszaj starannie całość .

Karkówkę wyjmij z marynaty i obtocz w przygotowanej mieszance. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym . Na koniec polej zawartość naczynia pozostałością miodowo-musztardowego sosu.

Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 60-90 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę . Na ostatnie 15 minut usuń pokrywkę, aby powierzchnia karkówki ładnie się przyrumieniła. Podawaj w ulubionymi dodatkami . Zamarynować można nie tylko mięso, ale też pieczone ziemniaki . Jakub Kuroń podzielił się sprawdzonym przepisem na marynatę do schabu .

Canva / FactoryTh
Canva / FactoryTh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy