Smakosze.pl
mięso w marynacie

canva/pabkov

Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Planujesz upiec schab? Jeśli brakuje ci pomysłu na jak go przyprawić, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj obłędną marynatę do pieczonego schabu według Kuronia. Dodaje mięsu wyraźnego smaku, a także kruchości i soczystości. Będziecie się zajadać tą pieczenią.

Ze schabu możesz zrobić tradycyjne schabowe, kotlety duszone albo upiec kawałek mięsa w całości. Tym ostatnim sposobem prosto i łatwo przygotujesz niezbyt kaloryczne mięso na obiad. By wyszło soczyste i kruche, schab warto wcześniej zamarynować. Sos spod pieczeni będzie dobry do polania ziemniaków czy kaszy.

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

CZYTAJ DALEJ

Obłędna marynata do pieczonego schabu wg. Kuronia

Składniki:

  • ok. 1,3 kg schabu środkowego bez kości

  • sól, pieprz

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki ostrej musztardy

  • 1 łyżka majeranku

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie schabu

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem usuń białą błonę i przerosty z powierzchni schabu, inaczej nie wyjdzie miękki.

Schab umieść w żaroodpornym naczyniu, natrzyj sporą ilością soli oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj je do musztardy, wymieszaj z majerankiem i olejem.

Przygotowaną marynatą posmaruj mięso ze wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Schab wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C z włączonym termoobiegiem (lub do 200 st. C bez termoobiegu) i piecz mniej więcej godzinę.

Wskazówka: Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i przed pokrojeniem pozostaw je na 10-15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Dzięki temu będzie smaczniejsze.

Jeśli szukasz innych przepisów na schab, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na schab duszony z pieczarkami, a także na schab marynowany w ketchupie.

pieczony schab

pieczony schab

Źródło zdjęcia: canva/manintino

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >