Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia
Planujesz upiec schab? Jeśli brakuje ci pomysłu na jak go przyprawić, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj obłędną marynatę do pieczonego schabu według Kuronia. Dodaje mięsu wyraźnego smaku, a także kruchości i soczystości. Będziecie się zajadać tą pieczenią.
Ze schabu możesz zrobić tradycyjne schabowe, kotlety duszone albo upiec kawałek mięsa w całości. Tym ostatnim sposobem prosto i łatwo przygotujesz niezbyt kaloryczne mięso na obiad. By wyszło soczyste i kruche, schab warto wcześniej zamarynować. Sos spod pieczeni będzie dobry do polania ziemniaków czy kaszy.
Obłędna marynata do pieczonego schabu wg. Kuronia
Składniki:
ok. 1,3 kg schabu środkowego bez kości
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
3 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka majeranku
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie schabu
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem usuń białą błonę i przerosty z powierzchni schabu, inaczej nie wyjdzie miękki.
Schab umieść w żaroodpornym naczyniu, natrzyj sporą ilością soli oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj je do musztardy, wymieszaj z majerankiem i olejem.
Przygotowaną marynatą posmaruj mięso ze wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Schab wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C z włączonym termoobiegiem (lub do 200 st. C bez termoobiegu) i piecz mniej więcej godzinę.
Wskazówka: Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i przed pokrojeniem pozostaw je na 10-15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Dzięki temu będzie smaczniejsze.
Jeśli szukasz innych przepisów na schab, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na schab duszony z pieczarkami, a także na schab marynowany w ketchupie.
Źródło zdjęcia: canva/manintino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron