Wyłóż mięso mielone na chleb i wstaw do piekarnika. Mój mąż mógłby to jeść codziennie
Prosta przekąska z mięsa mielonego i chleba mogłaby w moim domu gościć codziennie. Jej przygotowanie jest niemal ekspresowe, a mąż zajada się nią z ogromną przyjemnością. Musicie spróbować.
Prosta przekąska z mięsa mielonego i chleba
Mięso mielone nie musi być długo smażone, by było smaczne. Cebula, kilka przypraw i odrobina wody wystarczą, by przygotować świetny dodatek do chleba. Całość wystarczy zapiec i przekąska będzie gotowa.
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 250 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego
- 1/4 szklanki zimnej wody
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- solidna szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Prosta przekąska nie wymaga długiego przyrządzania. Tych kilka produktów z chlebem smakuje obłędnie. Dowiecie się jak ją zrobić w dalszej części artykułu.
Przepis na ten obiad dostałem od przyjaciółki z Wisły. Góralska zapiekanka jest już hitem w moim domuJak zrobić prostą przekąskę z chleba i mięsa mielonego?
Zaczynam od posiekania czosnku i cebuli. Dodaję je do mięsa mielonego wraz z przyprawami. Wlewam wodę i sprawnie wyrabiam. Doprawiam solą oraz pieprzem. Chleb układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Układam na nim porcje mięsnego farszu i dokładnie rozsmarowuję. Wierzch posypuję startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Piekę przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać prostą przekąskę z mięsem mielonym?
Po zapieczeniu pieczywo można przeciąć na trójkąty i polać ziołowym sosem pomidorowym. Dobrym pomysłem będzie też posypanie go świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite przekąski. Sprawdźcie jak zrobić chrupiącą cebulę w panierce. Być może spodobają wam się też smakowite kuleczki z ziemniaków.