Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni
Domowy ocet jabłkowy jest doskonałym produktem, który nie raz przyda się w kuchni. Jego zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pokrojone owoce roztworem cukru i odstawić. Resztę pracy wykona upływający czas. Warto spróbować.
Ocet jabłkowy obfituje w cenne składniki odżywcze takie jak potas, żelazo czy fosfor oraz korzystne dla zdrowia człowieka witaminy m.in. A, E czy wybrane witaminy z grupy B. Domowa mikstura po rozcieńczeniu idealnie sprawdza się do sałatek, wypieków czy sosów. Warto ją przyrządzić — receptura nie jest skomplikowana, a efekty naprawdę przyjemne. Skusicie się?
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
-
3 kg jabłek, najlepiej kwaśnych tj. boiken, papierówki, antonówki czy renety
-
3 litry wody
-
140 g cukru
Domowy ocet jabłkowy - skarbnica zdrowia. Przygotowanie jest bardzo proste
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w dużym słoiku i zalewamy sporządzonym roztworem.
Jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią płynu. Warto je docisnąć talerzykiem. Naczynie z nastawionym octem zabezpieczamy gazą. Trzymamy je w ciepłym i ciemnym miejscu przez 2 do 5 tygodniu. Raz dziennie mieszamy zawartość łyżką.
Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoju przestanie się pienić i nie zaobserwujemy w niej bąbelków. Wtedy oddzielamy płyn od owoców i zamykamy go w czystych szklanych butelkach.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe przetwory. Szczególnie polecamy prosty patent na przecier pomidorowy oraz niezawodną metodę przygotowania smacznego dżemu brzoskwiniowego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
-
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie