Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do piekarnika. Chleb wychodzi smaczniejszy, niż z najlepszej piekarni
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne

Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do piekarnika. Chleb wychodzi smaczniejszy, niż z najlepszej piekarni

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.

Chleb na jogurcie lepszy niż z piekarni

Tradycyjny chleb od wieków wypieka się na specjalnie przygotowanym zakwasie. Pieczywo wciąż jest jednym z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie, choć różni się ono kształtem, a nawet składnikami. My znaleźliśmy przepis na chleb na jogurcie i od razu się nim zaprzyjaźniliśmy.

Chleb jest przede wszystkim smaczny, a dzięki jogurtowi również lekki. Jego przygotowanie, o czym zaraz się przekonasz, jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Dlatego poznaj dokładny przepis i upiecz go dziś wieczorem, a na śniadanie będzie jak znalazł.

składniki na chleb.jpg
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne

„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

Jogurty i ziarna

Głównym składnikiem chleba jest oczywiście jogurt. Potrzebny będzie ten naturalny. Oprócz niego w chlebie znajdują się również ziarna i kilka innych składników. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Przepisy rodzinne , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam

Chleb na jogurcie - przepis

Zacznij od wsypania płatków owsianych do miski. Wbij jajka i wymieszaj ze sobą składniki. Następnie wsyp sól oraz dodaj jogurt. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Orzechy drobno posiekaj i razem z pestkami dynii oraz nasionami słonecznika wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto.

Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Wierzch ozdób sezamem. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Po przestudzeniu krój na kromki i podawaj na śniadanie.

Sprawdź także, jakie grzyby pojawiły się w Polsce oraz zobacz, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach .

chleb w foremce.jpg
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne
Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy