Wymieszaj z miodem i zalej ogórki kiszone. To ostatnio moja ulubiona surówka
Surówka jest nieodłączną częścią obiadu. A raczej drugiego dania. Całej potrawie dodaje nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również uroku i kolorów. Dzięki niej nasza potrawa wizualnie prezentuje się o wiele lepiej. Dlatego mamy do zaproponowania surówkę, która idealnie wpasuje się w danie obiadowe i nie tylko.
Dlaczego dodajemy surówkę do obiadu?
Surówka do drugiego dania jest koniecznością . Dzięki niej nasz obiad staje się bogatszy, smaczniejszy, lepiej się prezentuje. Do tego surówki to prawdziwe bogactwo wartości i składników odżywczych . Jak wiadomo, rośliny są źródłem zdrowia, a spożywanie owoców i warzyw bardzo pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz odpornościowy.
Jaką surówkę wybrać? Oczywiście taką, na którą mamy w danym momencie ochotę. Jednak my proponujemy pyszną surówkę z ogórków kiszonych w aromatycznym sosie .
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym to z pewnością fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- ogórki kiszone
- szalotka
- oliwa z oliwek
- miód
- musztarda
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować aromatyczną surówkę?
Przyrządzenie takiej surówki jest banalne i taki pomysł świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy nie będziemy wiedzieć, co podać do obiadu .
W pierwszej kolejności kroimy ogórki na cieniutkie i równe plasterki . Możemy do tego użyć mandoliny kuchennej.
W kolejnym kroku przygotowujemy nasz sos. Do małej miski przekładamy miód oraz musztardę, a wszystko skrapiamy oliwą. Całość mieszamy .
Następnie do większej miski przekładamy nasze pokrojone ogórki , dodajemy sos, doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie i starannie mieszamy.
Taka surówka to świetny dodatek do różnego rodzaju dań, a dzięki niej, nasz obiad będzie kompletny .
Sprawdź przepis na zupę gulaszową . Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych .