Żadne pączki. W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię ciasto „Faworek” od Heni
Tłusty czwartek coraz bliżej, dlatego warto już teraz poznać przepisy na najlepsze słodkości. Swój sposób na smakołyk zaprezentowała autorka przepisów Henia Foks. Kucharka nie smaży ani faworków, ani pączków, tylko piecze ciasto Faworek. Wypróbuj jej recepturę, a deser na pewno zyska uznanie bliskich. Smak uzależnia od pierwszego kęsa.
Tłusty czwartek, czyli rozpusta i słodycze
Jednym z najbardziej wyczekiwanych przez wszystkich dni w roku jest Tłusty czwartek. To jedyna okazja, kiedy można zapomnieć o diecie i oddać się szaleństwu jedzenia słodkich i bardzo kalorycznych przekąsek. Zazwyczaj są to pączki lub faworki zakupione w cukierni, a coraz rzadziej przygotowywane własnoręcznie.
Sporym zaskoczeniem jest jednak ciasto od Heni Foks, czyli autorki łatwych przepisów kulinarnych, którymi dzieli się między innymi na platformie YouTube. Niedawno Foks udostępniła film, w którym krok po kroku pokazuje, jak przygotować ciasto Faworek. Wyglądem, a nawet i smakiem przypomina słynną przekąskę, ale jest znacznie lepszym deserem, a w dodatku łatwiejszym w przygotowaniu. Koniecznie poznaj przepis, upiecz ciasto i zaskocz rodzinę. Od teraz takie pyszności będziesz przygotowywać co roku.
Wcale nie mleko. Babcia marynowała schabowe w tej mieszance, zawsze wychodziły soczyste
Składniki jak na faworki
Ciasto z przepisu Foks, oprócz smaku, ma także inną zaletę. Przygotowuje się je z dosłownie kilku niedrogich produktów. Bazą jest ciasto francuskie, z którego czasami również przygotowuje się faworki. Na całe szczęście nie ma potrzeby wyrabiać go własnoręcznie, bo wystarczy kupić to gotowe w rolce. Produkt nie odstaje jakością i smakiem, a zdecydowanie przyspiesza cały proces.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Potrzebne będą także inne składniki, takie jak choćby powidła, które co prawda w klasycznych faworkach nie występują, ale w cieście Faworek są niezbędne. Dzięki nim ten deser smakuje i wygląda tak doskonale. Pamiętaj, że autorka przepisu nie wskazuje na żaden konkretny smak tego składnika, dlatego możesz wybrać te, które lubi cała rodzina.
Składniki:
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 1 białko
- garść posiekanych orzechów włoskich
- cukier
- powidła
- cukier puder
Przepis na ciasto faworek
Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozłożenia dwóch arkuszy ciasta na stolnicy. Następnie z każdego z nich wytnij duże koło. Zadanie możesz sobie ułatwić, wykorzystując do tego pokrywkę garnka. Krawędzie ciasta, które zostały po wycięciu, potnij w cienkie paski.
Jedno z kół ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je grubą warstwą powideł i rozsyp na nich orzechy. Całość przykryj pokrojonymi wcześniej paskami ciasta. Wyłóż na nie kolejną porcję powideł i rozsmaruj po powierzchni.
Drugi z okręgów potnij za pomocą radełka (można do tego wykorzystać nóż do pizzy) na osiem równych trójkątów. W środku każdego z nich wykonaj nacięcie, a ich wierzch posmaruj białkiem. Chwyć za wierzchołek trójkąta i przełóż go przez wykonany wcześniej otwór, a następnie każdy trójką ułóż na wierzchu ciasta.
Całość obsyp cukrem. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Ciasto piecz przez około 35 minut. Po ostygnięciu wierzch obsyp cukrem pudrem i dopiero wtedy krój je na kawałki i podawaj na Tłusty czwartek.
Sprawdź także, dlaczego działalność sklepu w Siedlcach jest kontrowersyjna oraz dowiedz się, co warto dodać do kawy.