Zrobiłem na próbę zupę gulaszową z przepisu Strzelczyka. Idealny obiad jednogarnkowy na 2 dni
Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na obiad jednogarnkowy na 2 dni. Przygotowana według porad kucharza zupa gulaszowa nie ma sobie równych. Syci i rozgrzewa na długie godzin, a samo przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Ugotuj, a rodzina będzie zachwycona.
Zupa gulaszowa według Strzelczyka
tomasz Tomasz Strzelczyk zdradził swój autorski przepis na zupę gulaszową. Danie jest godne uwagi, ponieważ jest to propozycja na obiad jednogarnkowy na 2 dni. Dzięki poradom cenionego kucharza przygotowanie jest banalne, ale trzeba poświęcić na to ciut więcej czasu.
Mimo wszystko warto, bo smak jest po prostu doskonały i naszym zdaniem to najlepszy sposób na gotowanie zupy gulaszowej. Poznaj przepis, a później ugotuj według niego obiad, a na pewno nie będziesz żałować.
to
Tomasz Jakubiak zaskoczył wszystkich. Tego nikt się nie spodziewałZ czego składa się zupa gulaszowa?
Do przygotowania zupy gulaszowej z przepisu kucharza potrzeba sporo składników. Głównym składnikiem jest wołowina, ale nie może zabraknąć również warzyw, takich jak: papryka, cebula, marchew, a nawet ziemniaki. Smak całości uzupełnią przyprawy i inne dodatki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ilość potrzebnych produktów może przytłoczyć, ale warto pamiętać, że to obiad na co najmniej dwa dni. W dodatku zupa gulaszowa jest na tyle sycąca, że można zapomnieć o drugim daniu. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę składników. Niczego nie pomijaj, a smak dania gwarantowany.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 4 cebule
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 1 papryczka chilli
- 1 korzeń pietruszki
- 600 g ziemniaków
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g wędzonego boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżka oregano
- 2,5 l wody
- 1 łyżka smalcu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Zupa gulaszowa – przepis
Przygotowanie zupy gulaszowej rozpocznij od pokrojenia wołowiny w kostkę. Mięso przełóż do miski i przypraw solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w cienkie placki. W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim boczek. Kiedy zarumieni się z dwóch stron, wyciągnij go, a w jego miejsce przełóż wołowinę.
W czasie smażenia obierz cebule i posiekaj je w cienkie piórka. Zarumienione mięso przypraw mieloną papryką i wymieszaj. Po chwili smażenia wsyp cebulę. Pozostałe warzywa (pietruszkę, marchewki, papryki i czosnek) pokrój w małą kostkę.
Kiedy cebula zmięknie, wlej czerwone wino. Po odparowaniu alkoholu wsyp czosnek, a po chwili dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i wsyp warzywa. Całość przypraw, kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj składniki. Wlej wodę, a garnek przykryj i duś składniki na małym ogniu przez około 2 godziny.
Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wsyp pół łyżki soli. Garnek ponownie przykryj i gotuj zupę przez kolejną godzinę. W tym czasie można przygotować kluski. Do miski wbij jajko i dodaj śmietanę. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Stopniowo dodawaj mąkę. Konsystencja ciasta na kluski powinna być jednolita i lejąca.
Po godzinie gotowania zupy, za pomocą łyżki formuj kluski i kładź je na zupie. Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki, a zupę gotuj jeszcze przez cztery minuty i gotowa. Podawaj ją z kleksem kwaśnej śmietany, a będzie smakowała doskonale.
Sprawdź także, jakie wieści przekazał Tomasz Jakubiak oraz poznaj przepis na nieskomplikowany deser.