Wrzuć do kawy 2 sztuki. Korzyści są boskie, samo zdrowie
Kontrowersje wokół kawy jako rzekomo nie najlepszej dla zdrowia trwają mimo tego, że mamy liczne badania, które pomogłyby je rozwiać. Jednak z pewnymi dodatkami kawa z pewnością jest bardziej zdrowa niż bez nich. Tak jest z goździkami – orientalną przyprawą o niezwykłych właściwościach.
Kawa – pobudzający napój
Mit o kawie jako napoju o szczególnych właściwościach buduje się już od ponad 300 lat. Każdy, kto w XVIII czy XIX wieku próbował kawy po raz pierwszy, odnotowywał jej dziwny, niezwykle pobudzający efekt dla organizmu. Dziś aż dziwnie czyta się o tych odkryciach, zanotowanych w pamiętnikach czy traktatach.
Kawa jest bowiem elementem naszego codziennego życia. Spowszedniała nam i traktujemy ją po prostu jako codzienny stymulant. Z drugiej strony – wielu odczuwa pobudzenie nawet tam, gdzie ilości odpowiedzialnej za to kofeiny nie są wielkie, np. w kawie z ekspresu ciśnieniowego.
Wetrzyj w czajnik. Brud i osad natychmiast zniknąKawa: zdrowa czy nie
Wyjaśnijmy więc od razu: wieści o szkodliwości kawy, zakorzenione jako stereotypy od dekad, są mocno przesadzone. Nie ma dowodów, że umiarkowane picie kawy – do dwóch filiżanek dziennie – przekłada się na problemy zdrowotne. Wręcz przeciwnie – kofeinę doceniamy dziś bardziej niż wcześniej, choćby ze względu na dobre działanie na układ nerwowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ta zawarta w kawie substancja obniża ryzyko wystąpienia chorób serca czy udaru. Badania wiążą ją też z działaniem przeciwdepresyjnym. Ma pobudzać organizm do produkcji serotoniny (której niedostatek jest wiązany z depresją) i hormonów, które pobudzają, nie wprowadzając stanu napięcia nerwowego. Przyczynia się więc także do większego spalania kalorii.
Zdrowe dodatki do kawy
Czy kawa może jeszcze zyskać na zdrowotnych właściwościach? Jak najbardziej! Zwłaszcza że jej smak doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, wśród których są takie zasługujące na miano leków.
Jedną z takich przypraw, kojarzonych z piernikiem i pełnymi w smaku, niezbyt słodkimi deserami, są goździki. Wysuszone nierozwinięte pąki kwiatowe czapetki pachnącej mają dobrze znany, trudny do opisania słowami aromat. Mają też jednak tak wiele właściwości zdrowotnych, że aż trudno je wymienić. Ale spróbujmy.
Goździki w kawie
Goździki znajdują zastosowanie jako przyprawa do dań, lecz także w świecie medycyny. Dotyczy to zarówno tej konwencjonalnej, jak i choćby w ajurwedyjskiej. Znane były od tysięcy lat i ludzie już od dawna znają ich właściwości.
Po pierwsze – mają one autentyczne działanie przeciwbólowe. Uśmierzają więc różnego rodzaju bóle reumatyczne. Łagodzą stany zapalne, w tym te w przewodzie pokarmowym, który wzmacniają i poprawiają jego perystaltykę. Eugenol, który jest głównym olejkiem w goździkach, działa nie tylko przeciwbólowo, lecz także zabija bakterie, grzyby i wirusy.
Ze wszystkich tych właściwości można skorzystać, dodając goździki do porannej kawy. 2-3 sztuki można po prostu wrzucić do filiżanki po zaparzeniu i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Goździki można też kupić w wersji mielonej. Taką zaś łatwo dodać do kolby ekspresu ciśnieniowego lub do porcji kawy przelewowej w filtrze.
Wypróbuj też przepisy na staropolski bigos Heni i idealną karpatkę.