Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wcale nie mleko. Babcia marynowała schabowe w tej mieszance, zawsze wychodziły soczyste
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 04.02.2025 12:43

Wcale nie mleko. Babcia marynowała schabowe w tej mieszance, zawsze wychodziły soczyste

Obtaczanie kotletów schabowych w mące
Fot. Shutterstock/Alexey_Arz

Kotlety schabowe to świetny tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w naszych domach. W połączeniu z ziemniakami i mizerią tworzą świetny zespół charakteryzujący się fantastycznym smakiem. Kluczowe jest nie tylko mięso czy panierka, ale również fantastyczna marynata. A my wiemy, co zrobić, aby taką uzyskać. Koniecznie musicie to sprawdzić. 

Schabowe, czyli unikatowe polskie danie

Kotlety schabowe to świetny pomysł na drugie danie podczas niedzielnego obiadu. Kluczowe są oczywiście składniki. Świeże i dobrze rozbite mięso oraz obowiązkowo dobrze zrobiona panierka, która nie tylko dodaje chrupkości, ale przede wszystkim smaku. Kotlety schabowe idealnie prezentują się w towarzystwie ziemniaków oraz mizerii, ewentualnie innej ulubionej surówki. 

Mięso na kotlety schabowe pokrojone w grube plastry
Fot. Canva/Aflo Images

Marynatę do kotletów często robi się z dodatkiem mleka. Jednak jest inny, równie ciekawy sposób, na zrobienie tego dodatku

Kilka pysznych kotletów schabowych w misce
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri 
Zrobiłem na próbę zupę gulaszową z przepisu Strzelczyka. Idealny obiad jednogarnkowy na 2 dni

Marynata z dodatkiem kefiru

Kefir jest świetną alternatywą dla mleka jeśli chodzi o zrobienie marynaty. Do przygotowania takich kotletów schabowych będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 szklanki kefiru
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować kotlety schabowe w nietypowej marynacie?

Taka marynata jest świetnym wyborem oraz gwarancją dobrego smaku

W pierwszej kolejności kroimy nasz schab w stosunkowo grube plastry, po czym delikatnie je rozbijamy. W międzyczasie cebulę kroimy tak, aby uzyskały postać piórek. 

Do miski przelewamy kefir, dodajemy pokrojoną cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy. W tak zrobionej marynacie zanurzamy nasze mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc

Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy na talerz. Uzupełniamy wszystko panierką i smażymy nasze kotlety na złoty kolor

Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Sprawdź przepis na pyszną zupę. Zobacz, na czym najlepiej smażyć faworki