Wcale nie mleko. Babcia marynowała schabowe w tej mieszance, zawsze wychodziły soczyste
Kotlety schabowe to świetny tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w naszych domach. W połączeniu z ziemniakami i mizerią tworzą świetny zespół charakteryzujący się fantastycznym smakiem. Kluczowe jest nie tylko mięso czy panierka, ale również fantastyczna marynata. A my wiemy, co zrobić, aby taką uzyskać. Koniecznie musicie to sprawdzić.
Schabowe, czyli unikatowe polskie danie
Kotlety schabowe to świetny pomysł na drugie danie podczas niedzielnego obiadu. Kluczowe są oczywiście składniki. Świeże i dobrze rozbite mięso oraz obowiązkowo dobrze zrobiona panierka, która nie tylko dodaje chrupkości, ale przede wszystkim smaku. Kotlety schabowe idealnie prezentują się w towarzystwie ziemniaków oraz mizerii, ewentualnie innej ulubionej surówki.
Marynatę do kotletów często robi się z dodatkiem mleka. Jednak jest inny, równie ciekawy sposób, na zrobienie tego dodatku.
Zrobiłem na próbę zupę gulaszową z przepisu Strzelczyka. Idealny obiad jednogarnkowy na 2 dniMarynata z dodatkiem kefiru
Kefir jest świetną alternatywą dla mleka jeśli chodzi o zrobienie marynaty. Do przygotowania takich kotletów schabowych będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g schabu
- 2 szklanki kefiru
- duża cebula
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować kotlety schabowe w nietypowej marynacie?
Taka marynata jest świetnym wyborem oraz gwarancją dobrego smaku.
W pierwszej kolejności kroimy nasz schab w stosunkowo grube plastry, po czym delikatnie je rozbijamy. W międzyczasie cebulę kroimy tak, aby uzyskały postać piórek.
Do miski przelewamy kefir, dodajemy pokrojoną cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy. W tak zrobionej marynacie zanurzamy nasze mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy na talerz. Uzupełniamy wszystko panierką i smażymy nasze kotlety na złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszną zupę. Zobacz, na czym najlepiej smażyć faworki.